ACNEWS

Július 1. : meg fogsz döbbenni az éttermekben, élemiszerboltokban

Fotó: Illusztráció / Shutterstock
Fotó: Illusztráció / Shutterstock
Alig egy hónap múlva búcsút inthetünk az eldobható kupakoknak, és a műanyag csomagolásnak is.
Hirdetés
Ad image

Július 1-jével végleg lekerülnek a boltok polcairól azok a palackok, amelyeken még a hagyományos kupakok vannak. De durván változik a műanyagcsomagolás is. Simán eltűnik. Az éttermekből is.

A szemfülesek kiszúrhatták, hogy egyre több olyan palackkal lehetett találkozni az utóbbi hónapokban, amikhez a kupak valamilyen úton-módon oda van rögzítve. Ennek oka, hogy az italgyártókat az Európai Unió kötelezi erre a megoldásra. És nem tudod leszedni teljesen. Meg könnyedén inni és kiönteni a folyadékot.

Ez egyébként még egy 2018-as uniós irányelvnek az egyik következménye, amelynek az a célja, hogy csökkenjen az egyszer használatos műanyaghulladék mennyisége. Az italgyártó cégek akkor nem repestek az örömtől, fel is szólaltak a szabályozás ellen. Azzal érveltek, hogy ezzel pont az ellenkezőjét érik el, hiszen ahhoz, hogy a kupakokat rögzíteni tudják több műanyagot kell felhasználni. A megoldástól pedig a HVG beszámolója szerint a vásárlók sincsenek elragadtatva. Azt azonban el kell ismerni, hogyha paradox módon is, de ez a megoldás alapvetően segíti, hogy kevesebb műanyagszemét keletkezzen. Az EuroNew arról számolt be, hogy uniós szinten jelenleg pont ezek a kupakok jelentik a legnagyobb gondot a tengerpartokon és a strandokon. A vásárlók így kevésbé fogják tudni elhagyni azt. Nem mellesleg az újra hasznosításban is nagy segítség ez az innováció.

A műanyagpártiaknak, akik ódzkodnak a változásoktól azonban rossz hír, hogy újabb átalakításokkal kell majd szembenézniük. Márciusban fogadták el egy másik jogszabályt. Eszerint hamarosan be lesznek tiltva a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a hotelekben található pipereholmik műanyag csomagolása. Erre a sorsra fognak jutni a gyorséttermekből ismert elviteles csomagolások is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés