ACNEWS

Elpusztult az ausztrálokkal strandoló bálna

Illusztráció Fotó: pixabay
Illusztráció Fotó: pixabay
Fennakadt a sekély vízbe tévedt, korábban a strandolókkal úszó bálna Ausztráliában. Elpusztult.
Hirdetés
Ad image

Elpusztult a nyugat-ausztráliai tengerparton emberek között úszkáló óriás ámbráscet, miután ismét elakadt a homokpadon. A vadvédelmi tisztek több napot töltöttek azzal, hogy a megsérült idős bálnát visszatereljék a mélyebb vizekre. Szombaton a fürdőzők még simogatták a 15 méteres emlőst, akkor még életben volt, de a szakértők figyelmeztettek, hogy ez veszélyes lehet az emberekre.

Az ámbráscetek a világ legnagyobb bálnái, a mélyebb vizeken élnek, és ritkán észlelik őket a part közelében. A hatóságok a viselkedését riadtnak vélték, amikor veszélyesen a part felé úszott a fremantle-i Port Beach közelében.

„Nagyon hamar tudatában voltunk annak, hogy nincs jó állapotban” – mondta Mark Cugley, a természetvédelemmel foglakozó minisztérium szóvivője.

Akkor még a 30 tonnás állat visszatért a tengerbe, de a szakértők arra figyelmeztettek, hogy fennáll a veszélye, hogy újra kiúszik a partra, és veszélyes lehet vele érintkezni.

A bálna hétfőn tűnt fel újra a közelben, Rockinghamben. A hatóságok lezárták a strandot, és megpróbálták megmenteni. A mentők vízzel locsolták, hogy minimálisra csökkentsék a felhólyagosodást és a leégést, de az állat már túl gyenge volt ahhoz, hogy visszatérjen a tengerbe. Az állapota tovább romlott, és kedd reggel elpusztult.

Azt tervezik, hogy daru segítségével eltávolítják a tetemet és felboncolják, hogy a pusztulásával kapcsolatban esetleg többet is megtudjanak. Ausztráliában nem ritka egyes bálnák partraszállása, különösen akkor, ha az állatok betegek, mert ez gyakran zavarttá teszi őket.

Az óriáscetek egyébként Ausztráliában veszélyeztetett fajok közé tartoznak. A 19. és 20. században a kihalás közeli állapotban voltak, de miután megszűnt a vadászatuk, a számuk újra megnőtt -írta a bbc.com.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés