ACNEWS

Elpusztult az utolsó déli fekete orrszarvú Európában

fotó: Zoo Frankfurt
fotó: Zoo Frankfurt
A fajmegtartás keretében került a frankfurti állatkertbe a most elpusztult orrszarvú
Hirdetés
Ad image

A németországi frankfurti állatkertben élt az utolsó Európában fellelhető déli fekete orrszarvú. A „Kalusho” bikát 37 éves korában el kellett altatni – jelentette be csütörtökön az állatkert. Életkora az elmúlt hónapokban már nagyon meglátszott a viselkedésén.

Az állat lefogyott, és egyre passzívabb lett. Ezenkívül „Kalusho” mozgásképességét egyre inkább korlátozta az ízületeinek gyulladása – közölte az állatkert.

Jó napjai az utóbbi időben ritkultak. Az elaltatásról szerdán döntöttek. „Sokan közülünk évek óta szorosan együttműködtünk vele és körülötte – az ilyesmi senkinek sem könnyű” – magyarázta Christina Geiger, az állatkert igazgatója.

„Kalusho” 1989-ben Zimbabwéből érkezett Frankfurtba a orrszarvú mentőprogramja keretében. Ezzel az állatkert a déli fekete orrszarvúak egyetlen tartója lett egész Európában. Az összes többi Európában tartott fekete orrszarvú más alfaj, többnyire kelet-afrikai fekete orrszarvú.

Nem csak az állatkertekben, hanem a vadonban is nagyon ritka a déli fekete orrszarvú. A kihalás veszélyének leginkább kitett állatfajok közé tartozik. Egy orrszarvú tehén 2016-ban Frankfurtban pusztult el. A három lányát Afrikába telepítették át. Kezdetben nem volt világos, hogyan folytatódik-e a frankfurti orrszarvútartás – írta a krone.at

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés