ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Első lövés: polgárháború törhet ki az USA-ban

Donald Trump Fotó: MTI
Donald Trump Fotó: MTI
Felforrtak az indulatok a Trump elleni merényletkísérlet miatt. A Donald Trump elleni merényletkísérlet után Amerikában terjed a félelem, hogy a Pennsylvaniában leadott lövések meggyújtották a lőporos hordó zsinórját. A 19. század közepe óta nem volt ilyen mélyen megosztott a nemzet.
Hirdetés
Ad image

„Polgárháború előtt állunk, és ez volt az első lövés!” – olvasható É-Amerika szerte a közösségi médiában, más és más fogalmazásban. Egyelőre csak a politikusok között és a közösségi médiában dúl a két tábor között a háború – de már mindenki fél és aggódik.

Az amerikai nemzetet a különböző hírcsatornák, mint a Fox News, a CNN és az MSNBC éjjel-nappal a támadással kapcsolatos legfrissebb tényekkel etetik. Barack Obama volt elnöktől kezdve Joe Biden jelenlegi elnökön át a szenátus demokrata többségű vezetőjéig, Chuck Schumerig az exelnök minden fontosabb politikai ellenfele határozottan elítélte az erőszakos cselekményt.

A legtöbb polgár azonban az internetről – a közösségi médiából – szerzi híreit. És ott minden oldalról összeesküvés-elméleteket szőnek. Sokan a jobb- és baloldalon nem hisznek abban, hogy ez egy valódi merénylet volt.

A baloldalon arról beszélnek, hogy az egész merényletet megrendezték – egy republikánus fegyveres által -, hogy Trump hősként kerüljön a címlapokra. A jobboldalon meg vannak győződve arról, hogy a Biden-tábor áll a támadás mögött – hiszen a Secret Service percekig nem vett tudomást a tetőn lévő lövöldözőről.

Az Instagramon, az X-en és a Facebookon már kitört a felhasználók közötti háború. A támadásról szóló provokatív mémekkel mindkét oldal igyekszik egymás ellen szítani a hangulatot, és tovább szítani az érzelmeket.

A Los Angeles-i Lara Ruiz influencer megdöbbent a követői agressziójától: „Csak azt posztoltam, hogy utálom a politikai erőszakot, és nem akarok olyan emberekkel barátkozni, akik halált kívánnak másoknak”. És mi történt? „Hirtelen 1000 ember spontán törölt, és naivnak neveztek, mert az egész megrendezett volt”.

Néhány republikánus kongresszusi képviselő kárörvendően olajat öntött a tűzre. J. D. Vance szenátor, aki a favorit Trump alelnöki posztjára, a demokratákat okolja az X elleni merényletért. „A Biden-kampány szerint Donald Trump egy autoriter fasiszta, akit minden eszközzel meg kell állítani – ez a retorika közvetlenül vezetett a merénylethez!”. Az ellenkommentátorok dühe azonnal fellángolt.  

Katyerina Korenvska szombat este DJ-ként dolgozott egy hollywoodi klubban. A 28 éves lány még a kaliforniai éjszakai életben is érezte a feszültséget. Sőt, látta, ahogy a vendégek egymásra kiabálnak: „Ez annyira szörnyű számomra, mert eredetileg Ukrajnából származom. Nagyon féltem Amerikát, hogy itt hamarosan robbanás lesz!”.

Zack Beauchamp politikai kommentátor szavai a Voxon a Trump-merényletet követő reggelen szinte rezignáltan hangzanak. „Egy lövész golyója a szakadék felé taszította országunkat. A kérdés már csak az: milyen mélyre fogunk zuhanni?

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés