ACNEWS

Ne bízz az első tisztben: lelőheti a pilótát

Fotó: Illusztráció / Pexels
Fotó: Illusztráció / Pexels
A másodpilóta-első tiszt repülés közben lelövéssel fenyegette a kapitányt.
Hirdetés
Ad image

Egy fedélzeten tartózkodó utas rosszulléte miatt el kellett téríteni a Delta amerikai légitársaság egyik repülőgépét. Csakhogy a másodpilóta, vagyis az első tiszt azzal fenyegetőzött, hogy megöli a kapitányt, ha megváltoztatja a járat útvonalát.

A drámai jelenetek az amerikai Delta légitársaság egyik menetrend szerinti járatán még 2022. augusztus 22-én játszódtak le. Az első tiszt ellen most vádat emeltek.

A CBS News birtokába jutott vádirat szerint a pilótafülkében kialakult vitát az egyik utas orvosi vészhelyzete váltotta ki. A légiközlekedésben megszokott módon a kapitány a következő elérhető repülőtéren akart leszállni. A másodpilótának ez nem tetszett: gyorsan elővette a fegyverét. Lelőtte volna a kapitányt, ha az eltéríti a gépet.

Miért volt a másodpilótánál fegyver? Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (TSA) szövetségi fedélzeti tiszt programjának részeként a férfi engedélyt kapott arra, hogy belföldi járatokon fegyvert viseljen a pilótafülkében. Erről a közlekedési minisztérium számolt be sajtóközleményben. A tiszteket speciálisan kiképzik és fegyverrel látják el, hogy megvédjék a pilótafülkét egy gépeltérítési kísérlet ellen.

A vádiratban a másodpilótát azzal vádolják, hogy „bántalmazta és megfélemlítette a repülőgép személyzetének egy tagját … és veszélyes fegyver használatával megtámadta és megfélemlítette a személyzet tagjait”.

A megfenyegetett kapitány azonban képes volt megakadályozni a tragédiát. Sikerült lebeszélnie a másodpilótát a fegyverhasználatról, és biztonságosan landolt géppel. Azt nem közölték, hogy ez a tervezett repülőtér volt-e, vagy az alternatív.

A Közlekedésbiztonsági Hivatal szóvivője megerősítette: „A TSA tudomással bír egy szövetségi fedélzeti tisztet érintő incidensről”. A tisztet felfüggesztették a szolgálatból. A nyomozás még nem zárult le. A másodpilóta már nem dolgozik a Delta Airlines-nál sem, ezt a légitársaság több mint egy évvel az incidens után jelentette be.  

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés