ACNEWS

Eltörik a macska a kanyarban: mínusz 16 fokot mértek a Bükkben

Illusztráció / Fotó: Pixabay
Illusztráció / Fotó: Pixabay
Elképesztő hideget, mértek tegnap hajnalban a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben, ahol mínusz 16 fokot mutatott a hőmérő.
Hirdetés
Ad image

Eltörik a macska a kanyarban – tartja vidéken a mondás, amikor rekordközeli hidegek borzolják a kedélyeket, ahogy tegnap hajnalban a Moholy-töbörben is: mínusz 16 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Kisida András hegyi túravezető-földrajztanár Európa számos pontján megfordult már. Kirándulásokat, táborokat szervez, és jól ismeri a Mohos-töbör sajátosságait. Szerinte a töbör mélyén mért, hajnali rekordhideg kialakulásához kellett a felszíni, fagyközeli állapot is.  

Csaspdába esik a hideg levegő

„A Mohos-töbör a Bükk fennsíkon egy pontszerű mélyedés, tál alakú karsztforma, aminek az átmérője hozzávetőleg 400 méter, a mélysége pedig akkora, hogy egy tízemeletes ház is belefér. Egyedi mikroklímája van – sorolta az AcNews-nak a hegyi túravezető. – Hogy miért van ott sokkal hűvösebb, mint a felszínen? Mert a hideg levegő sűrűsége nagyobb, mint a melegé, leereszkedve csapdába esik, megreked. Ehhez persze szélcsend is kell. Így fordulhat elő, hogy ezekben a töbrökben még nyár elején is találunk hófoltokat.”

Tény, hogy a Mohos-töbör hazánk egyik leghidegebb mikroklímájú helyszíne. Ahol egyedülálló módon akár 40 fokos hőingadozás is előfordul. Ma még kellemes őszi napra számíthatunk.

Holnap tavaszias meleg lesz

Délután zavartalan lesz a napsütés. Az esti óráktól párássá válhat a levegő, azonban csapadékra nem kell számítanunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 fok körül alakul. Kedden a hajnali pára, illetve köd feloszlását követően túlnyomóan derült, gyengén felhős, napos és száraz idő várható. A légmozgás is többnyire mérsékelt marad. A hőmérsékleti minimum 1 és 8 fok között alakul, de a szélvédett, hidegre hajlamos részeken -3 fokig is lehűlhet a levegő. A napközbeni maximális hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés