ACNEWS

Eltűnhet a polcokról a kovászos kenyér

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Jellemző, hogy a kovászos veknikben van kovász, de csak kis mennyiségben. Ettől függetlenül ezen a néven adják el drágábban. Ez változik most meg.
Hirdetés
Ad image

Sokan csak kovászos kenyeret fogyasztanak, melyek élettani hatása is kiemelkedő, de egy új előírás-tervezet jelentősen átformálhatja a boltok polcain található kenyerek felhozatalát. Ez azért van, mert a boltokban kapható sokféle kovászos kenyér sokszor csak névleg az, aminek hirdeti magát. A nagyüzemi kovászos kenyerek között található olyan, melyek élesztővel készülnek, de mivel került a tésztájukba egy kis mennyiségű kovász, így viselhetik ezt a jelzőt.

„A jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyvben a kovászos jelző nem szabályozott, mivel az előírás nem határozza meg a sütőipari termékekben jelen lévő kovász vagy a kovászt helyettesítő kovászkészítmény minimális mennyiségét. A jogszabályok azonban lehetőséget adnak arra, hogy a kenyér elnevezésében és a terméket kísérő kommunikációban a kovászra utaló kifejezés megjelenhessen” – tudta meg a G7 az Agrárminisztériumtól.

Mivel a kis mennyiségű kovász jelenléte is lehetőséget ad arra, hogy a nem kizárólag kovásszal kelt kenyerek is használják a kovászos jelzőt, így sok esetben megtéveszthetik a vásárlókat. Ez fog megváltozni.

„A Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari és Cukrász Szakbizottsága a piaci szereplők észrevételei alapján új előírás-tervezetet dolgozott ki a ’kovászos’ jelző használatára. Ebben módosítják a kovász fogalmát, az élesztő maximális mennyiségének és az érlelési idő minimális időtartamának meghatározásával” – írta a minisztérium, hozzátéve, hogy Magyar Élelmiszerkönyv Bizottsága nemrég már jóváhagyta, jelenleg a módosítás hatálybaléptetéséhez szükséges jogalkotási folyamat zajlik.

Ennek értelmében a jövőben már nem lehet minden olyan pékárut kovászos jelzővel illetni, melyet döntően élesztővel, nagyon rövid idő alatt kelesztettek. Ez pedig azzal is járhat, hogy sok, ma kovászosként ismert kenyérnek megváltozhat a neve és a csomagolása.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés