ACNEWS

Eltűnt Putyin szóvivője, Peszkov is – aztán hírtelen előkerült

Peszkov. Fotó: kremlin.ru
Peszkov. Fotó: kremlin.ru
Normális esetben Dmitrij Peszkov állandóan hallatta a hangját. Most viszont felszívódott. Lehet, egyetlen mondat lett a veszte.
Hirdetés
Ad image

„Elnökválasztásunk nem igazi demokrácia, hanem költséges bürokrácia” – idézte a „New York Times” augusztus 6-i cikkében Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivőt. Ilyen szavak miatt néhányan már rács mögé kerültek Oroszországban. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis nem veszi félvállról a kritikákat. Elvégre a Putyin-rendszer autokráciának számít.

Úgy tűnik, maga Peszkov is felismerte, hogy szavai problémásnak tekinthetők. A Kreml szóvivője röviddel az interjú megjelenése után már visszakozott. „Az újságíró beszámolója teljesen hamis” – állította az RBK orosz médiumnak adott kommentárjában. Szerinte csak annyit mondott, hogy Putyint „hatalmas fölénnyel” fogják jelölni és újraválasztani. A „New York Times” pedig elferdítette az idézetét. Ő maga – állította Peszkov – azon a véleményen van, hogy nincs is szükség a választások megtartására, mert már most világos, hogy ki fog nyerni.

Az augusztus 6-i baki 18 nappal ezelőtt történt. Azóta Peszkovnak nyoma veszett. A Telegramon és az X-en, korábban Twitteren terjednek a pletykák, miszerint Peszkov eltűnt a színről. A Moszkovszkij Komszomolec című lap megtudta, hogy a sajtószóvivőnek a hónap eleje óta nem volt semmilyen találkozója, és nem tett hivatalos nyilatkozatot – írja a blick.ch

Putyin nem tudná megbocsátani szóvivője baklövését? Úgy tűnik, több blogger is így látja. Azon tűnődnek: hol van Peszkov? Az ellenzéki újságíró, Xeniya Sobchak hétfőn azt írta a Telegramon: „Nyugalom, Peszkov szabadságon van. Azt mondják, a Bajkál-tónál nyaral. Két napon belül vissza kell jönnie”. Ez azt jelenti, hogy Peszkovnak szerdán munkába kellett volna állnia. De még szerdán sem volt nyoma, sem nyilatkozata. Peszkov Prigozsin magánrepülőgépének lezuhanása után sem nyilatkozott.

A bloggerek és az emberek hasonlóan vélekednek: „Lehetséges, hogy eltávolították, és soha többé nem látjuk” – válaszolta egy nő az utcai közvélemény-kutatásra. „Ezek olyan Kreml-titkok, amelyeket mi, polgárok nem is értünk” – mondta egy másik. „Talán az idegeire ment … hogy hazudnia kell” – állította egy járókelő, aki szerint bedobta a törölközőt.

Ma délelőtt azonban megjelent, ás „abszolút hazugságnak” nevezte elnöki szóvivőként azokat az állításokat, amelyek szerint a Kremlnek köze lenne annak a magánrepülőgépnek a lezuhanásához, amelynek utaslistáján a Wagner zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin neve is szerepelt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés