ACNEWS

Hitte volna, hogy az unatkozás egészséges?

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az állandó elfoglaltság könnyen stresszhez, szorongáshoz vezethet. Ezért is fontos, hogy néha unatkozzunk egy jót.
Hirdetés
Ad image

Folyamatosan körülvesznek minket a digitális eszközök, a közösségi média, amelyek állandó stimulációban tartják az agyunkat. A folyamatosan felvillanó értesítéseknek és az emlékeztető funkcióknak köszönhetően állandóan a készülékeinket figyeljük. Ettől azonban elveszítjük az unatkozás képességét, hisz mindig van valami, ami elvonja a figyelmünket. Az állandó elfoglaltság azonban stresszhez, szorongáshoz és mentális egészségünk romlásához vezethet.

Egy lassabb idő emlékei

A Z-generáció előtti összes nemzedék még emlékezhet arra, milyen volt a digitalizáció előtt. Legyen szó a buszmegállóban való várakozásról, az orvosi váróteremben ücsörgésről, vagy csak a takarításról. Nem tudtuk nyomkodni közben a telefonunk, nem volt mindig valami a kezünkben. Hozzá kellett szoknunk az unalomhoz. De volt ebben valami jó is: önmagunkkal voltunk elfoglalva. Ezért az önreflexió mellett a kreativitást sem hanyagoltuk el. Hiszen ki tudná serkenteni a kreativitását a mobiltelefonok állandó csörgése és az érzékszervi túlterhelés mellett?

Az alábecsült unalom

Az unalom kellemetlen lehet, de agyunk számára fontos funkciót tölt be. Ez annak a jele, hogy jelenlegi tevékenységeink nem teljesítenek, vagy nem visznek előre. Egy olyan időszakban, amikor mindent megteszünk az unalom elkerülése érdekében, elveszítjük ezt a korrekciós elemet. Egy kísérletben a résztvevők áramütést kaptak, ha lekötötték magukat. Azaz nem unatkoztak. Elképesztő eredmény született. Sokan inkább kitették magukat annak a kellemetlen sokknak, csak ne kelljen 15 percre a gondolataikkal egyedül maradniuk. Ez azt szemlélteti, hogy az emberek hajlamosak menekülni az unalom elől. A semmittevéssel való tudatos elköteleződés azonban elősegítheti kreativitásunkat, és segíthet abban, hogy tisztábban gondolkodjunk cselekedeteinkről és céljainkról.

Visszatérés az unalomhoz, a nagy kihíváshoz

Itt az ideje, hogy újra felfedezzük az unalom fontosságát az életünkben, és teret adjunk neki. Ahelyett, hogy folyton a figyelemelterelést keressük, tudatosan szánjunk időt a semmittevésre, hagyjuk elkalandozni a gondolatainkat. A legjobb, a Gesundheits Trends szakértői szerint, ha egy okostelefon-mentes reggelt vagy délutánt tartunk a hétvégén. Ekkor tudatosan kerüljük a szórakozás minden formáját. Ki tudja, talán gyorsan megoldódhat egy problémánk, vagy találunk egy új hobbit.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés