ACNEWS

Elvették Hargitától a Békás-szorost

Békás-szoros / képernyőkép
Békás-szoros / képernyőkép
A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság ítéletet hozott. A Békás szoros nem a zömében magyar, hanem a román lakta területet gazdagítja: Neamt megye közigazgatási területéhez csatolták.
Hirdetés
Ad image

„A Hargita és Neamt megyék közötti közigazgatási határ egyszer és mindenkorra rendeződött. Heves viták és többszöri bírósági eljárás közepette újra megerősítették a közigazgatási határt a Gyergyószentmiklós–Gyergyótölgyes–Békás szakaszon! Annak ellenére, hogy a ploiesti fellebbviteli bíróság korábban már döntött ebben a kérdésben, Hargita Megye Tanácsa újra próbálkozott. A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság döntése azonban nem hagy teret az értelmezésnek. A Békás-szoros vitathatatlan szépségeivel Neamt megyéhez tartozik!” – idézi a maszol.ro a megyei prefektus bejegyzését.

A megyehatár ügyében a székelyföldiek korábban, 2019-ben első fokon pert nyertek, és Gyergyószentmiklóshoz csatolták a nagy idegenforgalmi vonzerővel bíró területet, de Neamt megye sikeresen fellebbezett a ploiesti táblabíróságnál, amely visszaállította a moldvaiak számára előnyös megyehatárt- írja az Index.

A Békás-szoros Európa egyik természeti ritkasága, a Csalhó-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál található.

(Fotó: youtube-képernyőkép)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés