ACNEWS

2024. September 18.   |   Diána napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Embereket ölt meg a pokoli vihar, százakat mentenek a házaikból

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Négy embert megölt a vihar Romániában, gumicsónakkal több százat menekítettek ki házaikból a heves esőzés okozta áradások miatt.
Hirdetés
Ad image

Négy embert megölt a pokoli vihar, az esőzés okozta áradások miatt több száz személyt csónakokkal mentettek ki a házaikból Romániában. Ahol szombat hajnalban csapott le a ítéletidő, a legtöbb kárt Galac megyéből jelentették. A négy halálos áldozat is ebből a megyéből való, Pechea, Draguseni, Costache Negri és Corod településeken vesztették életüket az áradásokban – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség.

Catalin Predoiu belügyminiszter elmondta: az áldozatok holttestét  házaikban vagy udvarukon találta meg a hatóság. egy ötödik áldozat két napja hunyt el, az ő tetemét elragadta az ár. A tájékoztatás szerint az ítéletidő nyolc, zömében moldvai megye 19 települését érintette. Arges, Buzau, Neamt, Valcea, Vrancea, Bákó, Hunyad és Galac megyéből jelentettek károkat, több száz embert ki kellet menekíteni lakásából.

A heves esőzések Galac megyében okozták a legnagyobb kárt, innen kellett kimenekíteni a legtöbb embert. A leginkább érintett Pechea településről 90 embert kellett evakuálni. A lezúduló víz házakat, tömbházakat, közintézményeket öntött el, több főút és megyei út vált járhatatlanná. A heves szél fákat, villanyoszlopokat döntött ki, gépkocsik rongálódtak meg a viharban – idézte az atv az MTI.

Galac megyében szombaton is gumicsónakokkal mentik az áradások miatt házaikban rekedt helyieket, mentőhelikopter is segédkezik. Marcel Ciolacu kormányfő Galac megyébe látogatott, hogy a helyszínen tájékozódjon az áradások utáni helyzetről, a hatóságok által hozott intézkedésekről. A megyébe utazott Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelem vezetője és Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter is. egyébként a térség lakóit szombatra virradóra a Ro-Alert telefonos rendszeren keresztül riasztották, hogy hagyják el az áradásveszélyes helyeket, illetve készüljenek fel az esetleges evakuálásra. Az áradások utáni mentésben több mint 200 tűzoltó segédkezik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés