ACNEWS

Felháborító: ezért kötik emberi bőrbe a könyveket

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Eltávolított a Harvard Egyetem egy, a 19. századiban emberi bőrrel bekötött könyvet a gyűjteményéből. A könyv a túlvilági életet tárja fel.
Hirdetés
Ad image

A „Des Destinées de L’âme”, azaz „A lélek végzete” című regényt Arsène Houssaye francia regényíró és költő írta az 1880-as évek elején. A kinyomtatott szöveget egy orvosnak, Ludovic Boulandnak adták oda, aki „a könyvet olyan bőrrel kötötte be, amelyet beleegyezése nélkül vett le egy elhunyt női beteg testéről abban a kórházban, ahol dolgozott” – áll a Harvard közleményében. Bouland egy kézzel írt jegyzetet helyezett el a könyvben. Ebben az állt, hogy „az emberi lélekről szóló könyv megérdemli, hogy emberi borítással rendelkezzen” -mondta el Thomas Hyry, az egyetem Hought Könyvtárának segédkönyvtárosa. A feljegyzés azt is részletezte, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy az emberi bőr könyvkötésre alkalmas legyen.

Véget ért a harvardi legenda

Egy 2014-ben végzett tudományos elemzés megerősítette, hogy a kötés emberi bőrből készült – közölte az egyetem. A könyvtár több szempontból is megállapította, hogy az intézmény eddigi gondozási gyakorlata nem felelt meg az etikai normáknak. „A könyvtár egészen a közelmúltig bárki számára hozzáférhetővé tette a kötetet. Bárki kérhette azt, függetlenül attól, hogy milyen okból kívánta megtekinteni. A könyvtári legendák szerint évtizedekkel ezelőtt a Houghton könyvtárában található gyűjtemények rendszerezésére alkalmazott diákokat azzal ijesztették halálra, hogy megkérték őket, vegyék elő a könyvet. Anélkül, hogy elmondták volna nekik, emberi maradványokból áll a borítása.” – idézte a Harvard közleményét a APNews. Az egyetem azóta eltávolította a kötetet a gyűjteményéből és újabb vizsgálatokat kezdeményezett a francia hatóságokkal karöltve.

Nem ez az egyetlen példány

Az emberi bőrrel kötött regényeket a legtöbben szekták poros poncéjében egy gyertyacsonk mellett, vagy pszichopaták éjjeli asztalán keresnénk. Azonban az igazság távolabb nem is lehetne az iDNES szakértői szerint. A legtöbb ilyen kötetet ugyanis amerikai gyűjtők, főként orvosok vásárolják meg. Világszerte 150 emberi börkötéses kötetről tudnak. John Stockton Hough Ludovic Bouland kortársa és kollégája volt, és hasonló hobbikkal élt, mint a fent említett regény kötője. A tiszteletreméltó orvos első áldozata Mary Lynch volt, akit 1869-ben boncolt fel. Majd vágott le belőle egy szép darab bőrt és tette el azt formaldehidbe. Az évek alatt annyi emberi bőrt tett el, hogy végül három kötetet kötött be azokkal.

Megan Rosenbloom sokáig tanulmányozta az antropodermikus bibliopégiát, azaz a hasonlóan morbid történelemmel rendelkező köteteket. Elmondása szerint ezek az olvasmányok bizarr titkokat rejtenek, a holttestek elrablásától a temetőben boncoláson keresztül mindent.

„A halott ember bőre a boncolási folyamat mellékterméke volt. Mint egy darab állatbőrt vágás után, amelyet kizárólag azért tartottak meg, hogy az orvos könyveit értékesebbé tegyék.” – magyarázta a szakértő. A legfélelmetesebb pedig az, hogy ezek a könyvek gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek a többi, állati bőrrel kötött változattól. „Minden színben léteznek. Némelyik fényes vagy viaszos, mások tapintása velúr.” – mesélte, hozzátéve, hogy ezeket a morbid ereklyéket nem őrült tudósok vagy pszichopaták vitrinjeiben kell keresni. Világszerte könyvtárakban és hétköznapi orvosok polcain találhatóak meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés