ACNEWS

Emberre veszélyes zombi-szarvas kór terjed – Európában is megjelent

Szarvas. Illusztráció. Fotó: Facebook / Speciális Állatmentő Egység
Szarvas. Illusztráció. Fotó: Facebook / Speciális Állatmentő Egység
Európa három államából jelentettek hasonló fertőzéseket.
Hirdetés
Ad image

A tudósok által „lassan mozgó katasztrófának” nevezett „zombiszarvas-betegség” terjed az Egyesült Államokban, miután a Yellowstone Nemzeti Parkban egy esetet észleltek. De Európában is megjelent.

A halálos kór nem gyógyítható, és a szarvasok és jávorszarvasok körében jellemző, de a tanulmányok szerint az emberre is átterjedhet.

A zombi-szarvas betegség krónikus sorvadásos betegség (CWD), amely először szarvasokban, jávorszarvasokban, rénszarvasokban bukkant fel – közölte az Egyesült Államok nemzeti egészségügyi hivatala. Nem ismert, hogyan alakult ki a „zombi-szarvas” elnevezés.

A szarvasok agyát felemészti, és demenciához hasonló tüneteket okoz, ami végül halálhoz vezet. Kezelés vagy vakcina nem létezik.

A CWD-t prionok terjesztik – egy olyan fehérjecsoport, amely szinte elpusztíthatatlan, és az állatokat és az embereket egyaránt érinti. Egyfajta ritka, progresszív neurodegeneratív rendellenességet okoznak – ami azt jelenti, hogy az idegrendszer fokozatosan romlik.

A kór lassan fejlődik ki. Körülbelül egy évvel a fertőzés után az állatoknál olyan tünetek jelentkeznek, mint a demencia, a billegés, a nyáladzás, az agresszió és a fogyás.

A Yellowstone Nemzeti Parkban egy szarvastetem november közepén pozitív lett a betegségre. Kiderült:  „2023 novemberében a szabadon élő szarvasokban, jávorszarvasokban előforduló CWD-t az Egyesült Államok kontinentális részén legalább 31 államból, valamint Kanada három tartományából jelentették”.

Norvégiából, Finnországból, Svédországból és Dél-Koreából is jelentettek eseteket.

A legelső zombi-szarvas betegséggel kapcsolatos esetet először 1967-ben fedezték fel Coloradóban, az amerikai földtani intézet szerint.

A CWD-vel kapcsolatos kísérleti kutatások azt sugallják, hogy lehetséges az emberre való átterjedése, különösen, ha az emberek fertőzött húst esznek. Jelenleg az emberek évente akár 15 000 CWD-vel fertőzött állatot is megesznek. Ráadásul a húsban lévő prionok kiégetéséhez szükséges hőmérséklet jóval meghaladja a szokásos főzési hőmérsékletet.

Az állatokon között a nyáluk, vizeletük, vérük vagy ürülékük útján terjed. A prionok hosszú ideig megmaradhatnak a környezetben is.

Emlékezetes: Az 1990-es években az Egyesült Királyságban a „kergemarhakór” állatokról terjedt át az emberekre. Világszerte összesen 232 ember halt meg a betegségben.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés