ACNEWS

Emelés után jön a tanári fizetéscsökkentés

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az új tanártörvény lehetővé teszi, hogy a tankerületek ’bizonyos határon belül’ csökkenthetik a tanár fizetését, ha nem úgy teljesítenek, ahogy kellene.
Hirdetés
Ad image

„Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer idén ősszel tervezett bevezetését követően, 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek” – derült ki a Belügyminisztérium (BM) Népszavának érdeklődésére küldött válaszából.

A BM azt is közölte, hogy a jövő ősszel induló tanévtől a munkáltatók az alacsony szintű teljesítményt nyújtó pedagógusok illetményét a rendeleti sávhatár alatt, de még a törvényi sávhatáron belül állapíthatják meg. A fizetésekről státusztörvény rendelkezik, amely a tanárok besorolásától függően állapítja meg a sávhatárokat. Például egy Pedagógus I. fokozatba tartozó tanár bérezésének alsó határa bruttó 410 ezer forint, egy Pedagógus II. besorolásúé bruttó 430 ezer forint.

A teljesítményértékelés szempontjából mindez azt jelenti, ha mondjuk egy Pedagógus I. besorolású tanár bérét rendeletileg bruttó 538 ezer forintban állapítják meg, de később nem ér el megfelelő pontszámokat a teljesítményértékelés során, fizetését 2025 szeptemberétől a törvényben meghatározott alsó határig, vagyis bruttó 410 ezer forintig lehet csökkenteni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés