ACNEWS

Emelik a sebességhatárokat, de nem mindenkinek

A KRESZ-tervezet szerint egyes járművek gyorsabban haladhatnak ezentúl lakott területen kívül, mint a jelenleg megengedett.
Hirdetés
Ad image

A KRESZ-tervezet szerint maradnának a jelenleg érvényben lévő sebességkorlátozások a személyautók esetében. A nagyobb gépjárművek azonban gyorsabban haladhatnának lakott területen kívül, mint a jelenleg megengedett. Az Infostart összefoglalója szerint a 3,5 tonnánál nagyobb járművek haladási sebessége lakott területen kívül 90 km/órára módosulna. Ilyen például a nyerges vontató vagy az autóbusz.

Ezen kívül a 2,55 méter szélességet el nem érő mezőgazdasági vontatók (traktorok) pótkocsi nélkül és lakott területen kívül 60 km/órás maximális sebességnek a megengedése is tervben van. Kivételt jelentenének a szabály alól egyes különleges körülmények. Ilyenek a korlátozott látási viszonyok, vagy éppen a csúszós útburkolat.

Fontos változás továbbá, hogy a tervezet elfogadása után csak olyan gépjárművek hajthatnak fel a gyorsforgalmi utakra, amelyek folyamatosan képesek minimum 70 km/órás sebességgel haladni. Ez az érték a jelenlegi jogszabály szerint sík úton 60 km/óra.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés