ACNEWS

Ennyit fizettek a bliccelők tavaly a MÁV-VOLÁN csoportnak

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Tavaly összesen 38 ezer esetben szabtak ki büntetést a szabályszegő utasokra a MÁV-VOLÁN-csoport járatain.
Hirdetés
Ad image

A pótdíjbefizetésekből a MÁV-START kasszájába 88 millió forint, a Volánbuszhoz közel 60 millió forint folyt be 2023-ban – írta közleményében a MÁV Zrt.

A jegyvizsgálók 2022-ben 19 ezer alkalommal, 2023-ban pedigmár több mint 30 százalékkal többször, 25 ezer esetben szabtak ki büntetést a jegy nélkül utazók részére. A növekedés mögött a rekorsszámú utasforgalom is lehet.

Az elmúlt évben csaknem 6700 ügyet sikerült lezárni, ezzel 35 millió forintnyi tartozást egyenlítettek ki a MÁV-Start felé, amihez hozzáadódtak a korábbi évekből visszamaradt büntetések befizetései is. A legnagyobb egyösszegű befizetés közel 430 ezer forint volt. Jelenleg több mint 70 ezer utas 170 ezer tartozását kezeli a vasúttársaság. Ez 4,1 milliárd forint.

A Volánbusz járatain 2023-ban-ban 13 ezer esetben szabtak ki pótdíjat 223,9 millió forint értékben. Tavaly összesen 59,9 millió forint érkezett be az elmúlt évek tartozásainak rendezésével. A pótdíjat meg nem fizetőkkel szemben a társaság minden esetben megteszi a szükséges lépéseket. Jelenleg 790 bliccelés vár jogi végrehajtásra, írták.

a MÁV-START-nál a menetjegy hiánya miatt keletkezik a büntetések többsége. A legtöbben ilyenkor időhiányra hivatkoznak. A Volánbusznál a pótdíjazások jellemző okai az érvényes utazási igazolvány nélküli utazás, a kedvezmény jogosulatlan igénybevétele, a fénymásolt utazási utalvány, illetve a jegyen vagy bérleten szereplő távolságnál hosszabb utazás.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés