ACNEWS

Ennyit kap egy bérgyilkos a svéd bandáktól

Fotó: Illusztráció / Pexels
Fotó: Illusztráció / Pexels
Szinte már kontroll nélkül gyilkolnak a svéd bandák. Ráadásul milliókat keresnek, olyannyira, hogy már álláshirdetéseket adnak fel.
Hirdetés
Ad image

Jelenleg Svédországban a legmagasabb a fegyveres bűncselekmények miatti halálozási arány az Európai Unióban. A rendőrség szerint tavaly 363 lövöldözést rögzítettek, aminek 53 halálos áldozata volt Svédországban. 2022-ben pedig a fegyveres gyilkosságok aránya Stockholmban nagyjából 25-ször volt magasabb, mint Londonban.

A SkyNews információi szerint körülbelül 62 ezer főre rúghat azok száma, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak bűnözői hálózattal. Az erőszak nagy része a bandaháborúk eredménye, ráadásul egyre több csoport verseng egymással a területekért, és azért, hogy az ő kezükben lehessen a kábítószer-kereskedelem nagy része. Ezek a bandák pedig gombamód szaporodnak. Levágod a szörny egyik fejét és három nő a helyére. Pont, mint a hydra esetében. Ennek oka, hogy a bűnszervezeteken belül is nagy ellentétek vannak, így sokszor különválnak. Újabb és újabb bandákat létrehozva ezzel.

Már 15 évesek is fegyvert rántanak némi pénzért

A tagok rendszerint fiatalok, a 2022-es adatok szerint a gyilkosságok gyanúsítottjainak csaknem fele 15 és 20 év közöttiek voltak. Akik egy nagyobb, „könnyen” megszerezhető összegért még az életfogytiglant is hajlandóak megkockáztatni. És egyre könnyebb munkát kapni a köreikben. Jale Poljarevius, a svéd Mitt régió hírszerzési vezetője még egy álláshirdetést is megmutatott a lapnak, amit a közösségi oldalakra töltöttek fel. Elmondása szerint rendszeresen keresnek így bérgyilkosokat, de a munka céljáról kevés információ van. Mindössze annyi, hogy el kell menni egy bizonyos helyre Gucci sapkában, ami egy gyakori viselet a bandatagok között. Az emberi élet pedig nem ér sokat alapvetően. Egy ember megöléséért átlagosan 60 ezer svéd koronát, azaz körülbelül 2 millió forintot kapnak az elkövetők.

Bombát tesznek ki, hogy ne lássák áldozataikat

Ráadásul a gyilkosságnál szinte ott se kell lenni. „Könnyebb robbanóanyagot letenni valahová, majd távozni a helyszínről. Sokkal nehezebb lelőni valakit. Ezzel bizonyos értelemben könnyebb rávenni a fiatalokat az ilyen típusú bűncselekményekre.” – vélekedett Daniel Larsson, uppasalai rendőrfelügyelő. A robbanóanyagokat pedig sokkal könnyebb beszerezni, mint azt elsőre gondolnánk. A balkáni kézigránátot gyakran ajándékba adják a feketepiacon egy gépkarabély mellé, de sokan építkezésekről lopnak dinamitot, vagy otthon kotyvasztanak bombát. A fegyverek tárháza pedig végtelen. Vannak, akik múzeumi darabokat, rozsdás, régi revolvereket vagy szovjet, második világháborús géppisztolyt használnak. Megint mások a legmodernebb technikát részesítik előnyben, mint a Glock 17.

Az pedig nyilvánvaló, hogy a probléma óriási.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés