Ezzel szemben az import – például a spanyol vagy görög eper – féléretten kerül leszedésre, hogy a szállítás közben puhuljon meg.
A szamóca (amit mi epernek hívunk) akkor a legfinomabb, ha egyszerre kap elegendő fényt, meleget és tápanyagot. A fóliás termesztés előnye, hogy korábban indul a szezon, de a szabadföldi gyümölcs gyakran komplexebb ízvilágot hoz. A homokos talaj steril környezetet biztosít, de érzékeny a hőmérséklet-változásra – oda kell figyelni rá.
A szamóca cukortartalma határozza meg, mennyire lesz édes – és minél édesebb, annál gyorsabban romlik. Érdekesség, hogy a szezon elején nagyobb szemű, később viszont kisebb gyümölcsökkel találkozhatunk.
A fóliás szamóca általában április közepétől, a szabadföldi május elejétől jelenik meg a piacokon. Amit ennél korábban látunk, az jó eséllyel import. Ha feltűnően olcsó vagy túl szép az áru, érdemes gyanakodni. Szintén gyanús lehet, ha az árus többféle gyümölcsöt árul egyszerre – ez ugyanis nem jellemző a szamócatermesztőkre.
Lajosmizsei eper – legenda vagy márka?
A „lajosmizsei” felirat gyakran felbukkan piacokon, útszéli standokon – de fontos tudni, hogy nem egy fajta neve, hanem egy földrajzi eredetmegjelölés. A térség gazdái többféle szamócafajtát termesztenek, fóliában és szabadföldön is.
A lajosmizsei eper hírneve a kiváló adottságoknak (homoktalaj, kevés kórokozó, főváros közelsége) és a megbízhatóságnak köszönhető. Korábban a budapesti nagybani piac eladóinak 70–80%-a innen érkezett, a vásárlók pedig megjegyezték: a „lajosmizsei” szó egyet jelent a minőséggel – írja az agroinform.
Vigyázz, hamisítják!
A népszerűséggel együtt jöttek a visszaélések is: gyakran árulnak külföldi epret „magyar” vagy „lajosmizsei” néven. Ez nemcsak a vásárlóknak okoz csalódást, hanem a valódi termelőket is rossz helyzetbe hozza.
Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke megerősítette: az import gyümölcs átcsomagolása, átcímkézése különösen a szezon elején jelent gondot, amikor még magasabbak az árak. Sokszor más hazai szamócára is ráírják, hogy „lajosmizsei”, ami szintén megtévesztő.
Mit tehetünk mi, vásárlók?
A megtévesztés ellen nehéz védekezni, mert sok árus nem tud semmilyen igazolást mutatni az áru eredetéről. Ezért legyünk tudatos vásárlók!
Kérjünk áfás számlát, őstermelői igazolványt, vagy akár egy fotót az eperföldről. Aki valódi termelő, és büszke a munkájára, az örömmel mutatja meg, honnan jön a gyümölcs.