ACNEWS

Erdogan azonnal bosszút állt a kurdokon

Erdogan / Fotó: Shutterstock
Erdogan / Fotó: Shutterstock
Az ankarai terrortámadást követően Törökország légi támadást intézett észak-szíriai és észak-iraki kurd célpontok ellen.
Hirdetés
Ad image

Törökország rendszeresen fellép az észak-iraki Kandil-hegységben székelő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), valamint a szíriai kurd milícia, az YPG (Népvédelmi Egységek) ellen Észak-Szíriában, amelyet a PKK egyik ágának tekint.

A szerdai támadásban legalább öt ember meghalt és 22 megsebesült, a merényletet Törökország egyik legjelentősebb védelmi vállalata ellen követték el. „A két feltételezett támadót megölték” – közölte Ali Yerlikaya belügyminiszter.

A miniszter szerint a támadás a PKK jellegzetességeit viselte magán. Recep Tayyip Erdogan török elnök „gyáva támadásról” beszélt, amely a török védelmi ipar egyik alappillére ellen irányult – írja a krone.at.

A vállalat többek között vadászrepülőgépek és drónok egyik fő gyártója. A TUSAS drónokat Törökország a PKK és az Iszlám Állam terrorista milícia elleni harcban is használja. A mostani támadás nem sokkal azután történt, hogy az MHP párt ultranacionalistái meglepő módon felvetették Abdullah Öcalan PKK-vezér esetleges szabadon bocsátásának kérdését.

Törökországban az IS, a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Front (DHKP-C) és a PKK a múltban komoly támadásokat hajtott végre, többek között Ankarában is. A PKK az 1980-as évek óta harcol a török állam ellen. Ankara, az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés