ACNEWS

Erdogán hirtelen olyan lett, mint a törökméz

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Mázas mosollyal békült ki az ősellenség görögökkel. Nem ok nélkül.
Hirdetés
Ad image

Egy egészen új Erdogan jelent meg a görögországi Athénban, Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök mellett. Az ankarai férfi nyilvánosan az uniós görögök nagy barátjává mutálódott.

A két szomszédos és NATO-állam valójában ősellenség! De Erdogan és Mitsotakis most hirtelen „testvérnek” és „barátnak” szólították egymást Athénban.

Igaz, a februári nagy törökországi földrengéskor, amikor a görögök segítséget küldtek, már szuper-kedves török sajtót kaptak!

A mostani Égei-tengeri hőhullám Erdogan új tervének köszönhető. A két államfő által az „athéni nyilatkozatban” lefektetett menekültügyi tervnek.

Törökország vállalja, hogy kevesebb migráns just át az EU-ba Görögországon keresztül! Cserébe Görögország vízumkönnyítéssel támogatja a törökök beutazását tíz görög szigetre. A kereskedelem, az energia, az oktatás és a technológia terén is partnerségeket terveznek.

Törökország és Görögország határára érkezők száma augusztusban 167 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos hónapjában. A hatóságok szeptemberben már 266 százalékos növekedésről számoltak be. A nagy fordulat októberben következett be, tulajdonképpen a fő migrációs hónapban: a számok hirtelen 40 százalékkal zuhantak. Mert a törökök hirtelen a tengerre is kiterjesztették a határőrizetet: a török parti őrség 380 vontatóhajót fogott el 11 798 emberrel a fedélzetén.

És ami szinte elképzelhetetlen volt néhány hónappal ezelőttig: A görögök és a törökök határőröket, összekötő tiszteket cserélték. Emellett a két határőrcsapat éjjel-nappal összehangolja megfigyelési és kommunikációs tevékenységét.

És mit kap Erdogan a migránsstopért?

Vízumkönnyítést 10 görög szigetre az Égei-tenger keleti részén (Leszbosz, Limnosz, Szamosz, Híosz, Lérósz, Kalimnosz, Kos, Szími, Kaszteloriszó, Rodosz). Ez azt jelenti, hogy a török állampolgárok beutazhatnak ezekre az uniós szigetekre, és – ez a különbség a korábbiakhoz képest – 12 hónapig érvényes vízumot kapnak. Egy-egy egyedi tartózkodás azonban nem tarthat hét napnál tovább.

Pikáns: Erdogan hasonló vízumkönnyítéseket követel az EU-tól is egy nagyszabású új menekültügyi megállapodáshoz – évek óta. Mitsotakis szerint a szigetprojektnek most modellként kellene szolgálnia egy átfogóbb megoldáshoz – írja a Bild.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés