ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Erdogan fontos üzenetet vitt Putyinnak

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Megkezdődtek a tárgyalások Putyin és török kollégája, Erdogan között az ukrajnai háborúról és a gabonamegállapodásról.
Hirdetés
Ad image

A Kreml vezetője hétfő délután fogadta vendégét a Fekete-tenger partján fekvő Szocsiban lévő rezidenciája előtt. A kamerák előtti kis beszélgetés közben a Kreml vezetője így viccelődött a török elnökkel: „Itt kellene nyaralnia. Általában mi vagyunk azok, akik elmennek hozzád”.

De Erdogan nem a turisztikáról akart fecsegni, azért utazott Oroszországba, hogy az ukrán gabonaexportról szóló megállapodás felújítását támogassa.

Törökország 2022 nyarán segített közvetíteni a megállapodást, amely részben véget vetett az ukrán kikötők orosz tengeri blokádjának. Július közepén Oroszország felfüggesztette a megállapodást, mivel exportgaranciákat követelt saját mezőgazdasági termékei számára az Ukrajna elleni orosz támadást követő nyugati gazdasági szankciók miatt. Az Erdogan által követelt megállapodáshoz való visszatérés fontos lenne a világ élelmiszerellátása szempontjából – írja a krone.at.

Törökország a fekete-tengeri térség biztonsága miatt is aggódik – közölte Ankara. Putyin feltételeket szabott az Erdogan-kormány és az ENSZ közvetítésével tavaly megtárgyalt megállapodáshoz való visszatéréshez. Például enyhíteni kellett volna a Nyugat által az Ukrajna elleni háború során bevezetett szankciókat, hogy Moszkva ismét akadálytalanul exportálhassa saját gabonáját és műtrágyáját. A Fekete-tengeren keresztül történő orosz gázszállítások szintén fontosak Törökország számára.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés