ACNEWS

Erdogan nem fog ma nyerni

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
A majdnem teljes választási eredmény erősen arra utal, hogy lesz második kör. A két vezető jelölt egyike sem kapta meg a szavazatok több mint 50%-át.
Hirdetés
Ad image

A hazai és a nemzetközi sajtó azt írja, hogy ha a török elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, két hét múlva második fordulót kell tartani a legjobban szereplő két jelölt részvételével.

A szavazóurnák alig több mint 99 százalékának felbontása után Recep Tayyip Erdogan török elnök a szavazatok 49,4 százalékát szerezte meg az ország elnökválasztásán – közölte az ország választási tanácsának vezetője.

Erdogan riválisa, Kemal Kılıçdaroğlu a szavazatok 44,96%-át, a harmadik helyezett jelölt, az ultranacionalista Sinan Ogan pedig a szavazatok 5,2%-át szerezte meg.

A majdnem teljes eredmény erősen arra utal, hogy a választás május 28-án második fordulóra kerül, mivel a két vezető jelölt egyike sem kapta meg a szavazatok több mint 50%-át.

A parlamenti választás egyfordulós volt.

Nagy remények

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő hajnalban Ankarában azt mondta, hogy egyértelműen vezet a vasárnap tartott államfő- és parlamenti választás részeredményei alapján. Az ellenzék szerint a kormányoldal számos szavazóhelyiségben folyamatosan újraszámláltatja a szavazatokat, így akadályozva a feldolgozást.

Erdogan a kormányzó, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) székháza erkélyéről az épület előtt összegyűlt követőihez szólva kijelentette: „azzal együtt, hogy a végeredmény még nem biztos, egyértelműen vezetünk”. Jelezte, hogy a belföldi és a külföldi szavazatok összeszámlálása még egy kis időt igénybe vesz.

A török elnök beszédében úgy vélekedett, hogy az ellenzék megpróbálja átverni az embereket, mondván, hogy ők állnak az élen. Hozzátette: 2,6 millió vokssal többet kapott, mint Kemal Kilicdaroglu legfőbb ellenzéki elnökjelölt, és szerinte a végeredménnyel ez a különbség sokkal inkább nőni fog.

Erdogan akkor reményét fejezte ki, hogy megszerzi a szavazatok 50 százalékát plusz egy voksot, és az elnökválasztás az első fordulóval le is zárul.

Hangsúlyozta, hogy a Nép Szövetsége elnevezésű kormányoldali pártszövetség láthatóan magának tudhatja a többséget a parlamentben.

Kilicdaroglu hajnali sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Erdogan nem tudta elérni a várt eredményt. A társadalomban a változtatás igénye meghaladja az 50 százalékot – húzta alá.

Hangoztatta, hogy ha lesz második forduló, biztosan győzni fog, és demokráciát hoz az országba.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés