ACNEWS

Erre senki sem számított: sokkoló gázszámlák érkeznek a nyár közepén

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Előfordul, hogy annak is piaci árat kell fizetnie, aki nem érte el az átlagfogyasztást.
Hirdetés
Ad image

Sok esetben jelentősen megemelkedett az átalány gázszámlák összege a március-júliusi időszakban. Ekkorra „használódott fel” a kedvezményesen vásárolható gázmennyiség – írja a 24.hu. A lapnak több olvasó is jelezte, hogy irreálisan magas (nak tűnő) számlát kapott az elmúlt hónapokban még úgy is, hogy visszafogta idén a fogyasztást.

Ez ezért történhetett, mert az átlagfogyasztási szint alatti, kedvezményesen megvásárolható gázmennyiséget lényegében felélték az ügyfelek. A tavaszi-nyári hónapokban, így már versenypiaci áron számlázták a fogyasztást. A felhasználók tehát jelentősen többet fizettek az enyhébb hónapokban, mint télen – miközben az átalányszámla lényege az lenne, hogy egész évben ugyanakkora legyen a havi költség.

A furcsa helyzetről az MVM honlapja is ír. Magyarázatuk szerint átalányfizetéskor a két leolvasás között kiállított részszámlákban a várható éves fogyasztást egyenlő részletekre elosztva (naparányosan) számlázzák ki. Ezzel szemben az éves elszámolószámlában már az adott felhasználási hely jelleggörbéjén alapul az elszámolás, azaz súlyozzák az összfogyasztást, télen magasabb, nyáron alacsonyabb mennyiséget figyelembe véve.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés