ACNEWS

Észak-Korea katonákat küld Ukrajnába

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Kim Dzsong Un már júliusban katonákat küld az Oroszország által megszállt területekre, miután megegyezett Putyinnal a találkozójukon.
Hirdetés
Ad image

Az állami látogatás során Kim az ukrajnai katonai művelet „feltétel nélküli támogatásáról” biztosította a Kreml vezetőjét. Oroszország a jelek szerint ezt hamarosan meg is kapja. Mint a Reuters hírügynökség a Csoszun dél-koreai tévécsatornára hivatkozva jelentette, már júliusban észak-koreai csapatokat telepítenek Ukrajnába – írj a krone.at.

A jelentés szerint olyan emberekről van szó, akik már külföldön állomásoznak. Építőmunkásként kell devizát keresniük a szigorú szankciókkal sújtott, elszigetelt országnak. Most építő- és mérnöki csapatként a megszállt területeken kell támogatniuk az orosz inváziót.

Az USA azonban attól tart, hogy Észak-Korea harci egységeket is bevethet. A Pentagon szóvivője óva intett egy ilyen lépéstől: az észak-koreai katonákat csak ágyútöltelékként használnák az oroszok számára – magyarázta Pat Ryder tábornok keddi sajtótájékoztatóján.

„Ha én lennék az észak-koreai hadsereg személyzeti vezetése, megkérdőjelezném a döntésemet, hogy a csapataimat ágyútölteléknek küldjem egy Ukrajna elleni háborúba. És láttuk, hogy az orosz erők milyen veszteségeket szenvedtek” – mondta a Pentagon tábornoka.

Putyin június közepén tett állami látogatása során a két államférfi szolidaritását demonstrálta. A két ország ezt követően szerződést írt alá, amelyben „kölcsönös támogatást ígértek egymásnak agresszió esetén”. „Amennyiben a két fél valamelyikét egy vagy több állam fegyveres támadása miatt hadiállapotba kerül, a másik fél azonnal katonai és egyéb segítséget nyújt minden rendelkezésére álló eszközzel” – áll a megállapodásban.

Oroszországot eddig csak fegyverszállításokkal támogatta Észak-Korea. Tüzérségi lőszert, rakétákat orosz többszörös rakétaindítókhoz, sőt ballisztikus rakétákat is szállítottak a Kremlbe. A zsoldosok bevetése azonban az eszkaláció új szintjét jelentené. Észak-Korea jelenleg mintegy 1 320 000 katonával rendelkezik. Ezzel a számmal alig marad el az 1 328 000 katonával rendelkező USA mögött. Katonai erejét tekintve azonban állítólag messze elmarad más országoktól. Észak-Korea csak a 36. helyen áll a világranglistán.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés