ACNEWS

Eszik, eszik, mégsem hízik – nem szabad irigyelni őket

Fotó: Unsplash/Szabolcs Toth
Fotó: Unsplash/Szabolcs Toth
Biztosan neked is van olyan barátod vagy ismerősöd, akinek nem kell odafigyelnie a kalóriákra, mert bármennyit eszik, akkor sem hízik.
Hirdetés
Ad image

Mindenki olyan szeretne lenni, mint ő, hiszen az alakja jól lakva is egyszerűen tökéletes. Az orvosszakértők azonban arra figyelmeztetnek, egyáltalán nem biztos, hogy annyira egészséges, mint gondolnád. Lehetnek ugyanis olyan egészségügyi problémái, amelyekről még ő maga sem tud.

  • Az egyik ok, amiért a testsúly nem gyarapodik, még akkor sem, ha valaki bőségesen étkezik, az emelkedett kortizolszint. A kortizol ugyanis úgynevezett stresszhormon. Amikor valaki folyamatos stresszben él, akkor jó esélye van arra, hogy a kortizolszintje mindig a kritikus felső határon van. A kortizol fontos szerepet tölt be a vércukor és vérnyomás kontrolljában, az emésztésben és a gyulladáscsökkentésben, illetve segíti az alvási és ébrenléti ciklusok koordinálását. A tartósan emelkedett vagy épp alacsony kortizolszint káros a szervezet számára, kezelés híján pedig súlyos szövődményekhez vezethet.
  • Azoknak az aktív embereknek, akik életük nagy részében karcsúak maradnak, gyakran vannak pajzsmirigyproblémáik, mert több energiát használnak fel, mint amennyi üzemanyag a rendelkezésükre áll. A szakértők ezt az állapotot katabolizmusnak nevezik. Eszerint, ha valaki sok kalóriát visz be a szervezetébe, a testsúlya akkor sem gyarapodik. Ebben az esetben a pajzsmirigy működése lelassul vagy teljesen összezavarodik. A pajzsmirigy-alulműködés akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy nem tud annyi pajzsmirigy hormont termelni, mint amennyit a szervezet vár tőle. A kezeletlen betegség egyik súlyos következménye, hogy károsodhatnak a perifériás idegek
  • A megemelkedett adrenalinszinttel élő enberek szuperaktívak. Hihetetlenül sok energiát használnak fel, a vérnyomásuk és a pulzusszámuk pedig megemelkedik. Amikor az adrenalinszint a csúcson van, akár egyszerre dupla adag kalóriát is fogyaszthatnak anélkül, hogy ez hatással lenne a testsúlyáukra. Úgy tűnhet, hogy ez a szervezet hihetetlenül menő tulajdonsága, de a szakértők kifejtették, hogy a megnövekedett adrenalinszint hosszabb távon ingerlékenységhez és álmatlansághoz vezet. Ez a két állapot pedig hihetetlenül kimerítő.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés