Legközelebb, amikor élelmiszert vásárolsz, érdemes kétszer is meggondolnod, mit teszel be a kosaradba. Amerikai élelmiszerbiztonsági szakértők megnevezték azt a 4 ételféleséget, amit az élelmiszerboltokban árulnak, és amit ők soha nem (v)ennének meg.
Pasztőrözetlen (nyers) tej
A nyers tejként is ismert pasztőrözetlen tej olyan káros baktériumokkal büszkélkedhet, mint a szalmonella, az E. coli, a listeria, a brucella és mások.
Sokan vannak, akik a [nyers] tejet az egészségre gyakorolt előnyeivel hirdetik, de nem éri meg a kockázatot, mert a tejben még mindig sok kórokozó él, különösen, ha egyenesen egy feldolgozóüzemből érkezik.
Nyers csírák
A szakértők szerint nem feltétlenül kell teljesen távol maradni a csíráktól. De mivel olyan káros baktériumok forrása lehet, mint az E. coli és a szalmonella, fontos, hogy minden terméket alaposan mosd meg fogyasztás előtt.
De még jobb, ha megfőzdöd őket, hogy elpusztítsd a baktériumokat, és csökkentsd az ételmérgezés kockázatát.
Előre felszeletelt termékek
Ha nyersen fogyasztod az előre vágott termékeket, ugyanolyan mikrobiális kockázattal kell számolnod, mint a csírák esetében. Ez azért van, mert nem tudni, hogy a pult mögött álló személy mit csinált a termék feldarabolása közben. A csomagolt élelmiszereknek a törvény szerint szigorú eljáráson kell átmenniük, de a helyben csomagolt, szeletelt élelmiszereknek nem feltétlenül. Sőt!
Melegétel-büfék
A csemegeboltokban, szupermarketekben és hasonlókban található melegétel-bárok esetén a szakértők inkább a készételek tárolási helyének körülményeit nézik.
Első számú szabály, hogy minden ételt 57-fokos vagy annál magasabb hőmérsékleten kell(ene) tartani, vagy 5 fok alatt, ha hidegen tartják, hogy megfelelően elhárítsák az esetleges baktériumok elszaporodását. De azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a büfés tiszta maszkot visel-e, és az ételcsipeszek is kellően higiénikusnak tűnnek-e.