ACNEWS

Ettől függ: csak megcsal vagy el is hagy a párod

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

A legtöbb ember nem kalandos szemmel megy bele egy új kapcsolatoba. Azok, akik mégis, gyakran már korán kimutatják rá a hajlamot, akár szavakkal, viselkedéssel vagy esetleg mindkettővel. De vajon a valóságban ez a legjobb módja a félrelépés felismerésének, előrejelzésének? A kutatások más választ adnak.

A hűtlenség motívumai hatással vannak a partnerválasztásra

Sokan aggódnak amiatt, hogy partnereik vonzó szinglikkel dolgoznak, és gyakran fenyegetve érzik magukat a potenciális szeretők jelenléte miatt. A valóságban úgy tűnik, hogy a félrelépés inkább a kapcsolati elégedetlenség, mint a munkatársak kívánatosságának függvénye.

Dylan Selterman és munkatársai azt vizsgálták, hogy a hűtlenség motivációi hogyan befolyásolják a partnerpreferenciát és a viszony megélését.

Azt találták, hogy a dyadikus motivációk, például a szeretethiány érzése vagy a partner iránti harag összefüggésbe hozható azzal, hogy hosszabb ideig tart a kapcsolaton kivüli viszony, a szeretők gyakrabban jelennek meg a nyilvánosság előtt, és fel is bontják a kihült kapcsolatukat.

Ezzel szemben az általuk „nem-diadikus szituációsnak” nevezett motivációk, mint például a részegség vagy a stresszérzés, rövidebb viszonyokkal és kevésbé kielégítő szexuális élménnyel társultak, és kevésbé valószínű, hogy a felek felbontják az elsődleges kapcsolatukat.

A hűtlenség indítékait vizsgálva Selterman és munkatársai a hűtlenség deficitjére összpontosítottak. Eszerint a „nem optimális kapcsolati tapasztalatok”, mint például a sok konfliktus, a rossz kommunikáció és az alacsony kapcsolati elégedettlenség a legjelentősebb a hűtlenség előrejelzése szempontjából. Más szóval, az emberek azért lépnek félre, mert az elsődleges kapcsolatuk valamilyen területen nem felel meg az elvárásaiknak.

Tanulmányaik szerint a szerelem hiánya, a szexuális vágy és a változatosság élvezete által motivált emberek elégedettebbek voltak a félrelépéseikkel. Ám azok az emberek, akiket szituációs tényezők motiváltak, kevésbé voltak elégedettek az új viszonyukkal, s ennek megfelelően nagyobb valószínűséggel volt az rövid életű.

A viszony-szerelem nyilvános kimutatása

Vannak, akik azért jönnek rá a partnerük hűtlenségére, mert azt nyilvánossá vált – ez nemcsak kínos, hanem érzelmileg is pusztító.

De miért vállalják fel ilyen nyíltan a viszonyukat a szeretők, miközben kapcsolatban vannak?

A kutatások szerint azért, mert keresik azt a romantikát, amelyről úgy érzik, hogy hiányzik az elsődleges kapcsolatukból. Selterman és munkatársai megállapították, hogy a szeretethiány és az elhanyagoltság hosszabb ideig tartó intimitásra, szerelmi vallomásokra, nyilvános randevúzásra késztetnek, míg a szituációs elégedetlenség nem kapcsolódik ehhez a viselkedéshez. Azok, akik az elsődleges partnerükkel érzelmileg elégedetlenek, mélyebb intimitást vagy romantikus kapcsolatot keresnek a hiány pótlására.

A cél, hogy eleve elkerüljük, hogy olyasvalakivel kerüljünk kapcsolatba, aki hajlamos a félrelépésre. A becsületes partnerek szakítanak, mielőtt újra összejönnének, így elkerülve a félrevezetésbe és az árulásba való elmerülést. Ha lassan haladunk előre a leendő partnerek „átvilágításakor”, akkor megnő a valószínűsége annak, hogy hűséges társat találunk.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés