ACNEWS

Mégiscsak dől a lóvé az EU-ból Magyarországnak

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az Európai Unió november végéig feloldhatja a Magyarországnak járó uniós források egy részét, egy 13 milliárd eurónyi kohéziós támogatást.
Hirdetés
Ad image

Az Európai Bizottság arra készül, hogy több milliárd eurónyi, jelenleg a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt befagyasztott uniós forrást szabadítson fel Magyarország számára – számolt be róla a Financial Times.

A tavaly december óta befagyasztott pénzeszközök felszabadítása győzelmet jelentene Orbán Viktor miniszterelnök számára. Ő fogadta meg, hogy addig nem járul hozzá az uniós költségvetés növeléséhez, amíg Magyarország hozzáférése nem áll helyre.

A Bizottság november végéig kívánja feloldani a mintegy 13 milliárd eurónyi támogatás befagyasztását. Ezt három, a tárgyalásokról tájékoztatott tisztviselő mondta. Közülük ketten azt mondták, hogy a folyósítást részben az a szándék indokolta, hogy biztosítsák Orbán támogatását a költségvetés növeléséhez.

Tavaly decemberben az EU befagyasztotta a Magyarországnak juttatott 22 milliárd eurós kohéziós forrást. Azért, mert úgy döntöttek, hogy az ország nem tartja be az emberi jogokat és a jogállamiságot védő szabályokat. A kohéziós alapok célja, hogy a 27 országból álló tömb kevésbé fejlett tagjait segítsék a beruházási hiányosságok megszüntetésében és infrastruktúrájuk javításában.

Magyarország májusban igazságügyi reformokat vezetett be Brüsszel követelésére válaszul. Ez lehetővé tenné a Bizottság számára, hogy 13 milliárd eurót, azaz a befagyasztott finanszírozás több mint felét felszabadítsa – mondták a névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó tisztviselők.

Stefan de Keersmaecker, a Bizottság szóvivője elmondta, hogy Brüsszel szeptember 26-án levélben fordult a magyar kormányhoz. Ebben „pontosításokat” kért a reformok egyes részleteivel kapcsolatban.

„Amint Magyarország válaszol ezekre a kérdésekre, a bizottság folytatja az értékelést” – tette hozzá.

A sürgősség érzetét fokozza az amerikai kongresszus múlt heti döntése, miszerint az Ukrajnának nyújtott 6 milliárd dollár értékű támogatásról lemond az új kormányfinanszírozási törvényjavaslat elfogadása érdekében.

A Bizottság a megnövekedett költségek fedezésére az EU közös költségvetésének 66 milliárd eurós emelését javasolta. Ennek egy része hozzájárulna egy 50 milliárd eurós pénzügyi támogatási programhoz Kijev számára, amely a következő négy évben fedezné a költségeket.

Több főváros, köztük Berlin is kifogásolta a javasolt emelés mértékét. A költségvetés kiegészítéséhez mind a 27 tagállam támogatására szükség van, amelyeknek nemzeti költségvetésükből további hozzájárulást kell nyújtaniuk.

A magyaroknak történő kifizetések feloldásáról szóló bármilyen döntés valószínűleg az Európai Parlament felhorkanását váltaná ki. Ők többször is kemény fellépést követelt az Orbán-kormánnyal szemben. A parlamentnek hivatalosan nincs hatásköre a kifizetések blokkolására, de akadályozhatja az uniós költségvetés növeléséről szóló esetleges megállapodást.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés