ACNEWS

Európában harmincszorosára nőtt a kanyarós betegek száma

foto: illusztráció / pixabay
foto: illusztráció / pixabay
Nyugat-Európában robbanásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma. Ezt mutatják a szomszédos Ausztriából származó jelenlegi adatok is.
Hirdetés
Ad image

A szomszédos országban 2023. január 1. és 2024. január 19. között 192 kanyarós megbetegedést regisztrált a járványügyi jelentési rendszer. Azelőtt 2022-ben mindössze tizenkét megbetegedés volt.

Most az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megkongatta a vészharangot: csak 2023 januárja és októbere között 30 000 megbetegedést jelentettek Európában – szemben az egész 2022-es év 941 esetével. Ez több mint harmincszoros növekedést jelent.

Az adatok szerint Kazahsztán és Oroszország volt a legsúlyosabban érintett ország, egyenként több mint 10 000 megbetegedéssel. Nyugat-Európában az Egyesült Királyság volt a leginkább érintett ország ebben az időszakban 183 bejelentett esettel – Ausztriában ez a szám 140 volt ebben az időszakban.

A WHO szerint aggasztó, hogy 21 ezer kórházi kezelés és öt haláleset történt. A Covid-járvány idején a kanyaró elleni oltási arány meredeken csökkent – írja a krone.at.

Csak Európában 2020 és 2022 között 1,8 millió csecsemőt nem oltottak be. Az oltási erőfeszítéseket most fokozni kell, hogy megakadályozzák a kiújulást. Ellenkező esetben a WHO úgy véli, hogy a kanyaró európai felszámolása terén elért eredmények veszélybe kerülnek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés