ACNEWS

Két illat, amely elriasztja a szúnyogokat

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Amint tavasszal melegebb lesz, a szúnyogok otthonosabban érzik magukat, és elkezdenek élelmet keresni. Mi is a kis vérszívók étlapján vagyunk.
Hirdetés
Ad image

A Virginia Polytechnic Institute kutatói most egy tanulmányban derítették ki: ha nem a megfelelő illatú szappannal mosakszunk, még inkább csábítóbbá válunk a szúnyogok számára.

A szappanban lévő illatanyagoktól függ ugyanis, hogy megtámadnak-e minket a szúnyogok. A kutatók szerint ezek az esszenciák annyira csábítóak lehetnek, hogy még a repellens spray-k sem használnak.

Bár a szappanok nagy részét a napi testápolás során újra leöblítjük, ám megmaradnak az illatanyagok.

„A szappan drasztikusan megváltoztatja a testszagunkat. Nemcsak vegyszereket ad hozzá, hanem a természetes módon kilélegzett anyagok kibocsátásában is változásokat okoz” – mondta a Bildnek Chloé Lahondère biokémikus.

A kutatók gyanújával ellentétben bizonyos illatanyagok fokozták a szúnyogokra gyakorolt hatást. A megfelelő illatanyag kiválasztása azonban szintén visszatartó erővel bírhat.

„Ugyanaz az ember taszítóvá vagy legalábbis kevésbé vonzóvá válik a szúnyogok számára, ha más szappannal mosakszik” –magyarázza a kutatócsoport munkatársa, Clément Vinauger – „A szúnyogok számára nem a leginkább jelenlévő vegyi anyag számít, hanem a szappanban lévő különböző illatanyag-összetevők sajátos kombinációja, de az egyéni testszagunk is” – tette hozzá.

Ezt a 4 illatanyagot szeretik a szúnyogok:

A tanulmány szerint négy olyan anyag van, amely különösen vonzó a szúnyogok számára: Az aldehid Lilial (gyöngyvirág illatú illatanyag), az ananász illatú anyag, vagyis az allyl heptanoát, és a parfümökben használt fás illatú 4-tert-butil-ciklohexil-acetát, valamint az alfa-izometil-ionon (ibolya és írisz illatú).

Ez a 2 illat elriasztja a szúnyogokat

Ha távol akarja tartani a bosszantó vérszívókat, a kutató szerint a kókuszillatú nonalakton vagy a mandulaillatú benzaldehid illatanyaghoz kell nyúlnia.

Forrás: Bild.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés