ACNEWS

Ez a 6 betegség jelenik meg a lábadon is

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Elég csak ránézni a lábujjainkra és egyből megtudjuk, mi a probléma
Hirdetés
Ad image

A lábujjaink sokat elárulhatnak az egészségi állapotunkról. Íme hat különböző állapot jeleit és tünetei.

  • Szívbetegség

Azt gondolhatnánk, hogy a szőrös láb inkább a férfiakra jellemző, de a nők lábujjain is előfordul finom szőrzet. Amennyiben azt vesszük észre, hogy a lábunkról ez a szőrzet eltűnt, akkor az a perifériás artériás betegség (PAD) jele lehet. A tünetek közé tartozik, hogy hidegnek érezzük az alsó lábszárunk vagy a lábfejünk, előfordul, hogy zsibbad a lábunk. Fájdalmas görcsöket tapasztalhatunk a csípőnk tájékán és a lábakban, valamint, meglepő módon, a lábunkon fényesebb lehet a bőr.

  • Cukorbetegség

Ha a lábfejünkön megjelenik egy seb, és nem akar begyógyulni, cukorbetegséget jelezhet. Ez egy olyan állapot, amelynek következtében a vércukorszintünk túl magasra emelkedik. Az egyik szövődmény a neuropátia, amelynek következtében az idegek károsodnak, és a beteg elkezdi elveszíteni az érzékelését, jellemzően a lábában. Egy tanulmány szerint az ebben az állapotban szenvedők akár öt százalékánál a lábon fekély is kialakulhat. Mivel ezek könnyen elfertőződhetnek, az ilyen sebekkel küzdők egy százalékánál végül valamilyen amputációra is szükség lehet. A cukorbetegség egyéb tünetei közé tartozik a szokásosnál több vizelés, az állandó szomjúságérzet, a fáradtság, a homályos látás és az ok nélküli fogyás.

  • Pajzsmirigy alulműködés

Amennyiben jellemzően hideg a lábunk, az a pajzsmirigy alulműködés jele is lehet, ami akkor fordul elő, ha a pajzsmirigyünk nem termel elég hormont. Ez a szervezet számos funkciójának lelassulását okozhatja, és megváltoztathatja a zsírfeldolgozás módját. Ezen változások miatt a pajzsmirigyproblémák magas koleszterinszinthez és artéria elzáródáshoz vezethetnek. Ez potenciálisan súlyos szívvel kapcsolatos problémákat, például angina pectorist, ezáltal pedig szívrohamot eredményezhet. A pajzsmirigy-alulműködés gyakori tünetei közé tartozik a fáradtság, a súlygyarapodás, a székrekedés, a depresszió és az izomgörcsök.

  • Gombás fertőzés

Ha a lábujjkörmeink kezdenek kissé sárgának és vastagnak tűnni, akkor valószínűleg gombás a lábunk. Ez a láb bőrének gyakori fertőzése, különösen a lábujjak között. A szűk lábbelik, amelyek nem hagyják lélegezni a lábunkat, mint például a munkacsizmák, túlzott izzadást okozhatnak, ami növeli a gombás fertőzés kockázatát – írja a thesun.co.uk.

  • Köszvény

Amennyiben a nagylábujjunk a korábbinál is nagyobbnak tűnik, ráadásul már hosszabb ideje ilyen, akkor az ízületi gyulladás egy fajtája, a köszvény lehet a problémánk. Ez hirtelen fellépő, erős fájdalommal és duzzanattal járó rohamokhoz vezethet. Akkor pedig, ha nem kezelik, a köszvény vesekőhöz és maradandó ízületi károsodáshoz vezethet.

  • Vérszegénység

A kissé beesettnek vagy kanálszerűnek tűnő lábkörmök, amikor a végeik kissé felfelé kunkorodnak, vérszegénységre utalnak. A vérszegénységet a vashiány váltja ki, amelyet gyakran vérveszteség vagy a terhesség okoz. A vasat a szervezet a vörösvértestek előállításához használja fel, amelyek segítenek az oxigén tárolásában és szállításában a vérben. A vérszegénység lehetséges tünetei közé tartozik a fáradtság, a gyengeség, a légszomj és a sápadt vagy sárgás bőr. Utóbbi fehér bőrön szembetűnőbb lehet, mint fekete vagy barna bőrön.

Amennyiben úgy gondolod, hogy az említett betegségek bármelyikében szenvedhetsz, fontos, hogy felkeresd a háziorvosod.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés