ACNEWS

Itt a felesleges fogápolási termékek listája

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Egy új tanulmány most kiderítette, hogy a piacon kapható számtalan fogápolási termék közül melyek a valóban hasznosak.
Hirdetés
Ad image

A reklámok tele vannak újonnan kifejlesztett szájvízzel és fogkefével, amelyek állítólag pillanatok alatt megszüntetnek minden fogászati problémát. De mi segít igazán az ínygyulladás, a fogszuvasodás és a lepedék ellen? A válaszok megtalálása érdekében a Buffalói Egyemet kutatócsoportja letesztelte, hogy a különböző fogápolási termékek mennyire hasznosak vagy éppen veszélyesek valójában – egyértelmű eredményekkel alátámasztva.

Az egyszerű fogkefével való fogmosáson túl csak néhány termék nyújt további védelmet a parodontális betegségekkel szemben – állítja a Journal of the International Academy of Periodontology című szaklapban megjelent tanulmány. Ezzel szemben az összes reklámígéret többségét nem támasztják alá elegendő bizonyítékok. Hogy az emberek a jövőben megbízható tájékoztatást kapjanak arról, hogy mely praktikák nyújtanak valódi védelmet a fogászati betegségek ellen, a kutatók kiegészítették jelentésüket a hasznos, valamint a felesleges fogápolási termékek listájával.

A tanulmány szerint a valóban hasznos fogápolási termékek a következők:

  • A jó öreg manuális fogkefe
  • Interdentális fogkefék (fogköztisztító kefék)
  • Szájvíz
  • Klórhexidin (CHX) és cetilpiridinium-klorid (CPC) alapú szájvizek.

A kutatók szerint minden más nyugodtan eltűnhet a fürdőszobapolcról.

„A napi fogmosás a mindennapi szájhigiénia sarokköve, és az egyetlen megbízható módszer a lepedék ellenőrzésére” – mondta a tanulmány vezetője, Prof. Frank Scannapieco. A hagyományos fogkefe fogközti kefével és szájöblítővel kombinálva nyújtja a legjobb védelmet az ínybetegségek ellen.

A számos vizsgált szájvíz közül csak a CHX-en, CPC-n és illóolajokon alapuló szájvizek bizonyultak hatásosnak a lepedék és a gyulladás ellen. Hasonlóképpen, a fogköztisztítók hasznosak az íny egészségének ellenőrzésére.

A tudósok viszont erősen óva intenek a triklozán hatóanyagot tartalmazó fogkrémektől. A triklozán fogkrémek és szájvizek antibakteriális hatásuknak köszönhetően jelentősen csökkentették a lepedék- és ínygyulladást, de a vegyületet kapcsolatba hozták különböző rákos megbetegedések, valamint reprodukciós rendellenességek kialakulásával. Az Egyesült Államokban a vitatott anyagot nagyrészt betiltották a szépségápolási termékekből.

Fogápolási termékek, amelyeknek nincs sok hasznuk:

  • Elektromos fogkefék
  • Fogselyem
  • Étrend-kiegészítők/biotikumok
  • A fentiektől eltérő szájöblítők

A kutatók nincsenek teljes egyetértésben abban, hogy mennyire hasznosak az olyan fogápolási termékek, mint az elektromos fogkefék vagy a fogselyem.

„Az elektromos meghajtású fogkefék nem hatékonyabbak az egyszerű fogkefénél a lepedék és az ínygyulladás csökkentésében” – áll a tanulmány jelentésében. Emellett az interdentális fogkefe jobb, mint a fogselyem.

A kutatók emellett nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a teafaolajon, zöld teán, gyulladáscsökkentő szereken, hidrogén-peroxidon, nátrium-benzoáton, ónos fluoridon, hexetidinon vagy delmopinolon alapuló szájvizek csökkentenék a gyulladást.

A probiotikumok és más étrend-kiegészítők alkalmazása bár ígéretesnek tűnnek, de nem bizonyított, hogy megelőznék az ínybetegségeket.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés