ACNEWS

Ez a hála: brutálisan emelkedett a Fradi focistániak bére

Illusztráció / Kép: Pexels
Illusztráció / Kép: Pexels
Ugye, a focisták szerte a világon valóságok hősök, borzasztóan sokat keresnek, csillagászati összegekért adják-veszik őket a menő klubok. Vajon hol tartanak e számháborúban a hazai futballisták?
Hirdetés
Ad image

Megéri-e külföldi csapathoz igazolni a Ferencvárosból, vagy a hazai klub képes kellően csábító bevételekkel lehorgonyozni a klasszisait? Erre a kérdésre kereste a választ a G7 friss cikkében.

A játékosok által elérhető bérek elsősorban az adott klub bevételeitől és a játékosokra fordított százalékos kiadásoktól függnek. A régiónkban működő klubok közül ma már csak az osztrákok bevételei múlják felül a magyarokat, a rangsort pedig a horvát, lengyel és cseh csapatok folytatják. A hazai labdarúgó-élvonal 2010 és 2023 között gyors üzemben zárkózott fel, a klubok átlagos bevétele az eltelt időben a kilencszeresére nőtt – az FTC Labdarúgó Zrt. büdzséje a vizsgált időszakban 425 millió forintról 16.6 milliárdra erősödött.

A cég bérköltsége pedig nagyjából ezzel arányosan emelkedett. Sőt valójában még ennél is gyorsabban, hiszen a tavalyi 9,2 milliárd forintos kiadás nyolcvanötször magasabb a 2010-es szintnél

Mivel Magyarországon csak kicsivel fordítanak alacsonyabb százalékos összeget a játékosok béreire, mint Ausztriában, így a hazai játékosok bevételeik alapján az élvonalba kerültek. Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke ennek kapcsán kijelentette, hogy ma már az európai top ligák (angol, francia, német, olasz spanyol bajnokság) közé tartozó francia sem számít elég vonzónak a Fradi játékosai számára. De nézzük a számokat! A G7 kalkulációja szerint 2023-ban egy ferencvárosi játékos átlagosan és havonta 15-16 millió forint bruttó bért vihetett haza. A nettó bér pedig – a kedvező adózási szabályok miatt – bőven meghaladja azt, amit máshol, akár az európai topligákban kereshet egy átlagos futballista.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés