ACNEWS

Ez a korcsoport a legerőszakosabb az közutakon

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Nem is olyan meglepő, kik vezetik a közúti dührohamok listáját.
Hirdetés
Ad image

A közúti dühkitörés elsősorban a férfi sofőrökre jellemző. Ez derül ki egy új ausztrál felmérésből, amely az agresszív viselkedés általános növekedését mutatta ki az utakon.

A Budget Direct biztosítótársaság 825, 18 év feletti ausztrált kért fel, hogy osszák meg tapasztalataikat a közúti dühvel kapcsolatban, majd összehasonlították a válaszokat egy 2021-ben végzett hasonló felmérés eredményeivel. Erről a drive.com.au számolt be.

Megállapították, hogy 2020 óta 18 százalékkal nőtt az utakon a verbálisan bántalmazott közlekedők száma. A válaszadók 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kiabált, káromkodott, és durva gesztusokat mutatott be más járművezetőnek.

A férfi sofőrök felülreprezentáltak az adatokban. A 2021-es 38 százalékról 2023-ra 48 százalékra nőtt az elmúlt 12 hónapban közúti dührohamban érintett férfiak aránya. A tanulmány szerint a 25 és 34 év közötti korcsoportra volt leginkább jellemző a negatív viselkedés. Aggasztó, hogy 2021-ről 2023-ra megduplázódott azoknak a járművezetőknek a száma, akik bevallották, hogy szándékosan bántottak vagy fenyegettek meg egy másik közlekedőt.

A felmérésben azt is megkérdezték az emberektől, hogy szerintük melyek azok az autótípusok, melyeknek vezetőire leginkább jellemző ez a negatív viselkedés. A megkérdezettek 49 százaléka a Holden-tulajdonosait nevezte meg a legagresszívebb sofőrnek. A cég Ausztráliában több autótípust is gyárt. Ezt követték a BMW-sek, a Ford- és a Mercedes-Benz-vezetők, míg a Kia- sofőröket ritkábban azonosították agresszívnek. A válaszadók szerint a közúti haragjuk nagy részét más járművezetők veszélyes viselkedése váltotta ki, míg 41 százalékuk azt mondta, hogy elnézőbbek, ha a másik autó L-táblát (tanuló vezető) visel.

Tippek az útközbeni agresszió kezelésére:

Ne vágjon vissza.

Maradjon udvarias még akkor is, ha mások nem azok.

Ha egy autó halad ön előtt, lassítson, hogy növelje a járművek közötti távolságot.

Ha követik, tartsa meg a sebességét, vagy húzodjon le, és engedje el a másik autót.

Ne szálljon ki a járműből.

Ha zaklatják vagy követik, ne haza menjen, hanem a legközelebbi rendőrőrsre.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés