ACNEWS

Ez a legbutább jelszó a világon

Pixabay
Pixabay
Vannak olyan jelszavak, amit nagyon sokan, akár több millióan is használnak. Ezeket pedig a kiber bűnözők is ismerik, és könnyen hozzájutnak az adatainkhoz.
Hirdetés
Ad image

Ha a jelszava: 123456, minden esélye megvan rá, hogy simán ellopják az adatait. Ez nem csak a leggyengébb, de ezáltal a legbutább is.

A leggyengébb jelszavak között szerepel még ennek a némileg továbbfejlesztett változata, az 1234567, valamint a hasonlóan rafinált „admin” is. Az economix figyelmeztet, hogy nagy a veszély, és ha még nem változtatott, talán már el is késett.

A Nordpass kiberbiztonsági alkalmazás készítőinek tanulmányában ötből egy esetben az 123456 volt a leggyakrabban választott jelszó és nagyjából 4,5 milliószor regisztrálták a használatát a felmérés ideje alatt. A hasonlóan gyenge jelszavak közé tartozik még az admin, ezzel több mint 4 millió alkalommal léptek be, és az 12345678, amit majdnem 1,4 millió alkalommal használtak. Előkelő helyen áll még, a password is, bár régi fényét kissé elveszítve jelenleg már csak a hetedik a listán.

A Nordpass-tanulmány egy újabb példa arra, a felhasználók továbbra is hihetetlenül gyenge jelszavakra hagyatkoznak.

A jelentésben arra is felhívják a figyelmet, hogy kibertámadások  86 százalékánál használtak lopott hitelesítő adatokat. 2016 óta 24 milliárd ilyen visszaélés történt.

A cég azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy használjanak összetett jelszavakat, és soha ne használják fel azokat újra – irja az economix.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés