ACNEWS

Ez a világ legkeserűbb ízű növénye

Fotó: YouTube képernyőkép (Gehmitraus)
Fotó: YouTube képernyőkép (Gehmitraus)
Hirdetés
Ad image

Csekély esély van arra, hogy a helyi piac standján találkozzunk az Amaropostia stiptica nevű keserű taplógombával. Ám ha mégis így lenne, biztosan nem kérnénk belőle másodszor. A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis ez a gomba tartalmazza az ember által ízlelhető, legkeserűbb anyagot – írja a Science Alert.

A keserű tapló íze annyira elviselhetetlen és gyomorforgató, hogy a kutatók arra az elhatározásra jutottak: alaposabban megvizsgálják a növény molekuláris szerkezetét.

A kutatócsoport három, eddig ismeretlen keserű vegyületet azonosított a gombában. Ezek közül pedig az Oligoporin D néven ismert anyag bizonyult a legerősebbnek. Az említett vegyület annyira intenzíven aktiválja az emberi agy keserű ízeket érzékelő receptorát, hogy belőle már egyetlen csipetnyi egy úszómedencényi vízben feloldva is érzékelhető volna.

A három, újonnan felfedezett vegyület mindegyike képes aktiválni legalább egyet a 25 féle, keserű ízeket érzékelő agyi receptorok közül. A kutatások szerint ezek az ízérzékelő receptorok eredetileg arra szolgáltak, hogy megvédjék az embert a mérgező anyagoktól. Bár számos példa cáfolja ezt az elképzelést. A mérgező gyilkos galóca például állítólag egészen kellemes aromákkal bír.

„A gombafélék fő fogyasztói nem az emberek. Számos gerinces és gerinctelen állat táplálkozik belőlük. Az ő ízérzékelésük kifinomultabb, így pontosan képesek megkülönböztetni a mérgező és az ehető fajokat” – magyarázzák a tanulmány szerzői.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az ízreceptorok nem csupán a nyelvünkön találhatók meg, hanem például a gyomorban, a vastagbélben, sőt még a bőrben is. Ugyanakkor mindenütt más-más funkciókat töltenek be.

„Minél alaposabb ismereteink vannak a keserű anyagok különféle típusairól, annál hatékonyabban azonosíthatjuk őket” – mondta Maik Behrens kutató.

A borzalmas ízű gomba felfedezése fontos lépés lehet a receptorok működésének megértésében. A jelenlegi adatbázisok ugyanis főként a virágos növényekről tartalmaznak információkat, miközben az állatvilág, a baktériumok és a gombák képviselői szinte teljesen hiányoznak belőlük.

„Eredményeink hozzájárulnak a természetes keserű anyagok molekuláris sokféleségének és hatásmechanizmusának jobb megértéséhez” – fogalmaz Behrens. „Ez hosszú távon lehetőséget adhat arra, hogy olyan ételeket fejlesszünk ki, amelyek kellemes ízük mellett pozitívan befolyásolják az emésztést és a teltségérzetet.”

Mindez persze nem jelenti azt, hogy bátran megkóstolhatjuk az Amaropostia stipticát vagy más azonosítatlan gombát. Hiszen sokuknak mérgező változata is létezhet. Így jobb, ha ízlelőbimbóinkat távol tartjuk az ismeretlen eredetű növényektől.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!