ACNEWS

Ez a vírus okozza a legtöbb születési rendellenességet

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Ez az egy vírus több születési rendellenességet és fogyatékosságot okoz a gyermekeknél, mint bármely más fertőző betegség.
Hirdetés
Ad image

A citomegalovírus fertőzések (CMV) a legtöbb ember számára ártalmatlanok és észrevétlenek maradnak. A magzatok azonban súlyosan megbetegedhetnek.

A citomegalovírus a herpeszvírusok családjába tartozik. A kezdeti fertőzés után a vírus egy életen át a szervezetben marad. A testsejtekben „pihen”, de bizonyos körülmények között újra aktívvá válhat és elszaporodhat. Az egészséges immunrendszerrel rendelkező embereknél a CMV-fertőzés általában betegség nélkül múlik el. De bármely életkorban előfordulhat.

A vírus terhesség alatti reaktiválódása esetén a várandós anya átadhatja a CMV-t születendő gyermekének. Ez a veszély mindenekelőtt a terhesség első harmadában áll fenn. A szoptatás ideje alatt a CMV-t szinte minden szeropozitív nő kiválasztja a tejjel, és ezáltal körülbelül 35 százalékos gyakorisággal adódik át a gyermekeknek.

A születés után a CMV sokféleképpen jelentkezhet: süketség, vakság, agyi bénulás, fejlődési elmaradás, epilepszia, tüdőbetegség, autizmus és akár halál. E tünetek némelyikének megjelenése évekig is eltarthat, és soha nem tulajdonítják a CMV-nek.

Az esetek körülbelül 40 százalékában a terhesség alatti elsődleges fertőzés a magzatot is megfertőzi. A legtöbb esetben ez a fertőzés tünetmentes marad, de az esetek körülbelül 10 százalékában a gyermeknél szövődményekre kell számítani. Ezek közé tartozhat a halláskárosodás, az alacsony születési súly, a máj-lép megnagyobbodása, az alvadási zavarok, a rendellenesen kicsi fej, az agykamrák vérzései, a retinitis, a sárgaság és a szellemi vagy fizikai fogyatékosság.

A vírus jelen lehet a könnyfolyadékban, nyálban, vizeletben, nemi váladékban, valamint az anyatejben és a vérben. Így a vírus fertőző testnedvekkel való érintkezés útján terjedhet, pl. szoptatás, csókolózás, pelenkázás, szexuális érintkezés, de vér és szervátültetés útján is.

A megfelelő higiénia csökkentheti a terhesség alatti első CMV-fertőzés kockázatát. Ez különösen igaz azokra a nőkre, akik munkájuk során sokat érintkeznek gyerekekkel. Fontos ügyelniük a következőkre:

– Alaposan és gyakran mosson kezet, különösen pelenkázás, mosdatás, etetés, könnyek letörlése, a gyermekek orrfújása és a gyermekek által szájba vett játékokkal való érintkezés után.

– A kisgyermekek vizeletével és nyálával érintkező tárgyak és felületek tisztítása.

– Csecsemők és kisgyermekek száját és arcát ne csókoljuk meg. 

– Ne osszuk meg egymással az edényeket, evőeszközöket, törölközőket és flaneleket.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés