ACNEWS

Ez az igazság az orosz olajszállításról

Ukrtransnafta és az orosz Transneft közötti olajtranzit-megállapodás 2030. január 1-jéig érvényes. A szerződést pedig „teljesíteni kell”.
Hirdetés
Ad image

Erről az Ukrtransnafta számolt be az orosz nyersolaj Ukrajnán keresztül történő tranzitjával kapcsolatban.

„Nem lehet felmondani a szerződést, tekintettel Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodásból eredő kötelezettségeire.” Ugyanakkor az Ukrtransnafta több mint kétszeresére emelte az olajszállítás díját a teljes invázió idején.

Hozzátették, hogy Ukrajna e megállapodás értelmében tranzitolajat szivattyúz a fehérorosz határról is.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az Ukrtransnafta nem részese a magyar MOL harmadik felekkel kötött, Ukrajnán keresztül történő kőolajszállítással kapcsolatos szerződéseinek.

„A vállalat nem tud azok részleteiről nyilatkozni” – magyarázta az Ukrtransnafta sajtószolgálata. A vállalat viszont kulcsfontosságú lépésnek tartja, hogy minimalizálják Oroszország olaj- és gázértékesítésből származó nyereségét.

„Arra számítunk, hogy a jövőben Magyarország, Csehország és Szlovákia teljesen lemond az orosz energiaforrásokról” – közölte az Ukrtransnafta.

A magyar MOL-csoport szeptemberben jelentette be, hogy tartós megállapodást kötött az Ukrajnán keresztül, a Drzsba-vezetéken keresztül Oroszországból Magyarországra és Szlovákiába irányuló nyersolajszállításról. A szakértők a tranzithoz való hozzáállásban is változást tapasztaltak. A MOL ezentúl az orosz nyersolajat Ukrajna keleti határán fogadja, ami formálisan azt jelenti, hogy az Ukrtransnafta nem orosz, hanem európai termékkel foglalkozik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés