ACNEWS

Ez lesz a porosodó magyar lélegeztetőgépekkel

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Súlyos alvászavarban szenvedő betegek kaphatják meg a világjárvány kitörésekor megrendelt, de soha nem használt lélegeztetőgépeket.
Hirdetés
Ad image

Még a koronavírus-járvány kitörésekor a kormány 12 ezer lélegeztetőgépet rendelt, amik többsége azóta raktárokban porosodott. Egy részük a kórházakba került, a régi gépeket cserélték le rájuk, illetve külföldre adományozták őket. Azonban a túlnyomó többségük érintetlenül várta, hogy végre használják őket. A 24.hu arról számolt be, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Népjóléti Bizottság áprilisi ülésén elmondta, hogy ezek a gépek különböző tudásszintűek. A nagyobb tudásúak az intenzív osztályokra kerültek, azonban azokkal, amik non-invazív légzéstámogatásra alkalmas berendezések, mást tervez a kormány.

„Ezeket most a Bay Zoltán Kutatóintézet bevonásával vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk úgy átalakítani, hogy 77 ezer alvási apnoés honfitársunknak természetben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tudja odaadni” – jelentette be az államtitkár. A kutatóintézet szerint a lélegeztetőgépek jelentős részét jó eséllyel át lehet majd alakítani alvási apnoés betegek számára. Ez egy olyan, potenciálisan súlyos alvászavar, amelynek során a légzés alvás közben időröl-időre abbamarad, majd újra megindul.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés