A tested saját parfümjét nemcsak a hormonjaid, hanem a tányérod tartalma is alakítja. Egyes ételek édesebbé és vonzóbbá tesznek, míg mások inkább „távolságtartó” aurát adnak. A BBC utánajárt, hogy mit mond erről a tudomány.
A testünk illata pont olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk
Mindannyiunknak van egy egyedi illatprofilja, amelyet génjeink, hormonjaink, egészségünk, sőt a személyiségünk is alakít.
„Illatunkat nemcsak a biológia, hanem az életmódunk is formálja – attól, hogy extrovertáltak vagyunk-e, egészen addig, hogy boldogok vagy szomorúak vagyunk” – mondta Craig Roberts, a skóciai Stirling Egyetem professzora.
Az illat – rosszabb esetben szag – tehát soha nem véletlen. A tested illatát részben az határozza meg, amit megeszel: az étel lebomlik, bekerül a véráramba, majd az izzadtságon vagy a leheleten keresztül újra megmutatkozik. Ezért fordulhat elő, hogy ugyanaz a parfüm rajtad másként illatozik, mint másokon.
A fokhagyma szexi, a vegák finomak
Egy cseh kutatásban 42 férfi hónaljizzadságát vizsgálták, miután különböző mennyiségű fokhagymát ettek. A mintákat 82 nő szagolta meg, és kiderült: a sok fokhagymát evő férfiak izzadságát szexibbnek, férfiasabbnak és kellemesebbnek ítélték.
„Háromszor is megismételtük a kísérletet, mert nem hittük el az eredményt” – mondja Jan Havlíček, a Károly Egyetem kutatója.
Úgy tűnik, a fokhagyma antioxidáns és antimikrobiális hatása miatt a test egészségesebb jelet küld – és ezt a nők orra kiszúrja. De nemcsak a fokhagyma működik így. Az olyan kénes zöldségek, mint a brokkoli, kelbimbó vagy káposzta, bár szagosítanak, az egészséget és vitalitást sugallják. Egy 2017-es ausztrál kutatás szerint, akik sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, édesebb, virágosabb illatot árasztanak. A magyarázat a karotinoidokban rejlik – ezek adják a sárgarépa, a paradicsom vagy a papaya élénk színét, és úgy tűnik, a bőrön és az illaton is nyomot hagynak. Az eredmény: a növényevők illata kellemesebb, míg a sok húst és szénhidrátot fogyasztóké intenzívebb, kevésbé vonzó. Nem véletlen, hogy egy másik vizsgálatban a vegetáriánus férfiak illatát finomabbnak találták, mint a húsevő társaikét.
Amitől nem lesz jó illatod: alkohol, hús és kávé
A húsból származó aminosavak és zsírok szintén erősebb, nehezebb testszagot okoznak, a kávé pedig fokozza az izzadást és elősegíti a baktériumok elszaporodását a bőrön. Bár a sör néha jó társaságban jól esik, egy kutatás szerint a sörivók „illatát” leginkább a szúnyogok értékelik.
„Amikor az alkohol lebomlik, egy acetaldehid nevű vegyület szabadul fel – ez az, ami az állott, másnapos szagért felel” – magyarázza Lina Begdache, a New York-i Állami Egyetem kutatója.











