ACNEWS

Ezek az ételek ellenálhatatlan illatot kölcsönöznek számodra

Illusztráció / Fotó: Unsplash
Illusztráció / Fotó: Unsplash
Nemcsak a parfümöd, hanem az étrended is befolyásolja, a természetes illatod – néha épp a fokhagyma vagy a böjt segít rajta a legtöbbet!
Hirdetés
Ad image

A tested saját parfümjét nemcsak a hormonjaid, hanem a tányérod tartalma is alakítja. Egyes ételek édesebbé és vonzóbbá tesznek, míg mások inkább „távolságtartó” aurát adnak. A BBC utánajárt, hogy mit mond erről a tudomány.

A testünk illata pont olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk

Mindannyiunknak van egy egyedi illatprofilja, amelyet génjeink, hormonjaink, egészségünk, sőt a személyiségünk is alakít.

„Illatunkat nemcsak a biológia, hanem az életmódunk is formálja – attól, hogy extrovertáltak vagyunk-e, egészen addig, hogy boldogok vagy szomorúak vagyunk” mondta Craig Roberts, a skóciai Stirling Egyetem professzora.

Az illat – rosszabb esetben szag – tehát soha nem véletlen. A tested illatát részben az határozza meg, amit megeszel: az étel lebomlik, bekerül a véráramba, majd az izzadtságon vagy a leheleten keresztül újra megmutatkozik. Ezért fordulhat elő, hogy ugyanaz a parfüm rajtad másként illatozik, mint másokon.

A fokhagyma szexi, a vegák finomak

Egy cseh kutatásban 42 férfi hónaljizzadságát vizsgálták, miután különböző mennyiségű fokhagymát ettek. A mintákat 82 nő szagolta meg, és kiderült: a sok fokhagymát evő férfiak izzadságát szexibbnek, férfiasabbnak és kellemesebbnek ítélték.

„Háromszor is megismételtük a kísérletet, mert nem hittük el az eredményt” – mondja Jan Havlíček, a Károly Egyetem kutatója.

Úgy tűnik, a fokhagyma antioxidáns és antimikrobiális hatása miatt a test egészségesebb jelet küld – és ezt a nők orra kiszúrja. De nemcsak a fokhagyma működik így. Az olyan kénes zöldségek, mint a brokkoli, kelbimbó vagy káposzta, bár szagosítanak, az egészséget és vitalitást sugallják. Egy 2017-es ausztrál kutatás szerint, akik sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, édesebb, virágosabb illatot árasztanak. A magyarázat a karotinoidokban rejlik – ezek adják a sárgarépa, a paradicsom vagy a papaya élénk színét, és úgy tűnik, a bőrön és az illaton is nyomot hagynak. Az eredmény: a növényevők illata kellemesebb, míg a sok húst és szénhidrátot fogyasztóké intenzívebb, kevésbé vonzó. Nem véletlen, hogy egy másik vizsgálatban a vegetáriánus férfiak illatát finomabbnak találták, mint a húsevő társaikét.

Amitől nem lesz jó illatod: alkohol, hús és kávé

A húsból származó aminosavak és zsírok szintén erősebb, nehezebb testszagot okoznak, a kávé pedig fokozza az izzadást és elősegíti a baktériumok elszaporodását a bőrön. Bár a sör néha jó társaságban jól esik, egy kutatás szerint a sörivók „illatát” leginkább a szúnyogok értékelik.

„Amikor az alkohol lebomlik, egy acetaldehid nevű vegyület szabadul fel – ez az, ami az állott, másnapos szagért felel” – magyarázza Lina Begdache, a New York-i Állami Egyetem kutatója.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!