ACNEWS

Ezért barnulnak és hullanak máris a fák levelei

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A fák jó részén már augusztus végén barna leveleket láthatunk.
Hirdetés
Ad image

Ráadásul már augusztus végén le is hullanak a levelek. Egy svájci ökológus, Zohner szerint ennek oka az a stressz, amelynek a fák a hőség, a szárazság és a magas UV-sugárzás miatt ki voltak téve. A levél-elszíneződésre vonatkozó adatok 2023-ra vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre – hangsúlyozta.

Zohner szerint ez nem a levélszíneződés normális lefolyása. Tehát semmi köze ahhoz a sárga vagy narancssárga színhez, amely ősszel színezi a lombozatot. „Most sok levél barna, némelyik már elhalt” – mondta. Ez szerinte a stressz okozta károsodásnak tudható be.

A tudós ezt több tényező kölcsönhatásával magyarázza. Egyrészt a hőség és a szárazság stresszt okoz a fáknak. Másrészt ezen a nyáron erős hőmérséklet-ingadozások voltak. Emellett a magas UV-sugárzás és a késő nyári magas ózonszint a fák fokozott megbetegedéséhez vezet.

Az erdők korai barnulása Európában azonban nem új jelenség. A „Biogeosciences” című folyóiratban márciusban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az európai erdők az elmúlt öt évben nagymértékben megbarnultak – írja a blick.ch.

A tanulmány szerint az eddigi legnagyobb mértékű barnulás 2022 nyarán következett be: a mérsékelt égövi és mediterrán erdőterületek 37 százalékát érintette. Az, hogy a fák mennyire élik túl a hőséget és a szárazságot, nemcsak az aktuális időjárási viszonyoktól függ, hanem az azt megelőző hónapokban vagy években tapasztaltaktól is. A szárazságstressz, ha közvetve is, de kedvez a nyári barnulásnak, például a kéregbogár- és gombafertőzés elősegítésével.

Ha ez több egymást követő évben történik, Zohner szerint a fák teljesen elpusztulhatnak. Ráadásul a fák a levelek elhalásával leállítják a fotoszintézist, így kevesebb szén-dioxidot kötnek meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés