ACNEWS

Ezért kell nyújtózkodni elalvás előtt

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Szakértők összegyűjtötték a legjobb módszereket, amellyel garantáltan végigalussza az éjszakát. Itt vannak a tippek!
Hirdetés
Ad image

Sokunknak az éjszakai rutinja nagyjából így néz ki: túl későn vacsorázunk, majd a tévé előtt összerogyunk, okostelefonunkkal a kezünkben, egy-két órán át görgetünk, SMS-ezünk, aztán forgolódunk, hogy egy újabb szörnyű éjszakát aludjunk.

A rossz minőségű alvás minden eddiginél nagyobb problémát jelent, mindez pedig szorosan összefügg azzal, mit csinálunk, mielőtt ágyba kerülünk.

Alvásszakértők összegyűjtöttek néhány lefekvés előtti szokást, amelyeket a legegészségesebb, legnyugtatóbb alvást biztosítják.

Vacsorázzunk jóval lefekvés előtt

A késő esti vacsorák és a lefekvés előtti nassolás gyakori, ám ha a szuperkésői vacsora elfogyasztása vagy az éjféli finomságok fogyasztása rendszeres eseménnyé válik, az több okból sem tesz jót az alvás minőségének. Egy neurológus, alvás specialista szerint a gyomorégés, a gyomorreflux és a magas vércukorszint negatívan befolyásolhatják az alvást. Mindezt elkerülhető, ha korábban, legalább két-három órával lefekvés előtt vacsorázunk. A szervezetünknek így elegendő ideje lesz az emésztési folyamatok beindítására.

Kerüljük a kései, nagy intenzitású edzéseket

Sokunk számára a munka utáni edzés az egyetlen lehetőség, ám amennyiben időnk engedi, akkor munka előtt, ebédidőben vagy közvetlenül hazaérkezés után érdemes sportolni. A testmozgás segít feloldani a sok mentális és fizikai stresszt, és javítja az anyagcserét. A közvetlen lefekvési idő előtt végzett intenzív sport azonban aktiválja a testet és az elmét is, ami késlelteti az alvás kezdetét.

Vegyük le a fűtést!

Többszörös vizsgálatok bizonyítják, hogy hűvös környezetben jobban alszunk. Egy belgyógyász, alvászavar-specialista elmagyarázta, hogy alvás közben a testhőmérsékletünk csökken, így a hűvösebb hálószobai környezet elősegíti ezt a hőleadást.

Nyújtózkodjunk

Kifejezetten ajánlott a lefekvés előtti nyújtás, ugyanis ez a stresszoldás és a relaxáció érzésével jár, ami elősegíti a jobb alvást. A yin jóga kifejezetten jótékony hatásúnak bizonyul, ugyanis a több percig kitartott testhelyzet által finoman nyúlnak az ízületeink és a szalagok.

Via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés