ACNEWS

Ezért korog a hasad: hidd el, ezt jobb, ha nem tudod!

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Mindannyiunknak korgott már a hasa, de vajon az okát is tudjuk ennek? A válasz egyszerű, de mégse akarja senki se hallani.
Hirdetés
Ad image

Képzeld csak el: ebédidő van, még fel sem álltál a helyedről, elő se vetted az uzsonnád. Ekkor meghallod azt a jól ismert morajt a hasadból. Ami azt jelzi számodra, hogy éhes vagy, igaz? Nos, igen is meg nem is. A Mirror most utánajárt ennek. Dr. Karan Raj a TikTokon beszélt arról, hogy a zaj nem teljesen ezt jelenti. Testünk valójában mindig ezt a meglehetősen rémisztő gurgulázó hangot adja ki belülről, csak általában nem halljuk. A zörgő hang valójában a vékonybelünkből jön, az oka pedig, hogy a beleink „összehúzódnak és összenyomják az emésztett ételt”.

„Amikor a gyomrod korog, az igazából nem is a gyomrod, hanem a beleid, egészen pontosan a vékonybeled. Azok a démoni jajveszékelések a bélcsöveid összehúzódásának és az emésztett étel, az úgynevezett chyme, belső vízvezetékeiden keresztül történő kipréselésének hangjai. Ez az emberi megfelelője annak, amikor egy fogkrémes tubus alját nyomkodjuk, hogy az utolsó darabot is kiszedjük belőle. A közhiedelemmel ellentétben a morgás nem csak akkor van, amikor éhes vagy. Hanem a nap 24 órájában, csak legtöbbször nem is hallod, hacsak nem sztetoszkóppal füleled a pocakod. Azért gondolják az emberek, hogy ez azt jelenti, hogy éhes vagy, mert jellemzően sokkal hangosabb, amikor az emésztőrendszered üres. Egyszóval már jóideje esedékes az étkezés. A morajt pedig azért hallod, mert nincs étel a beleidben és ezzel a biológiai hangtompítás megszűnt.” – magyarázta az orvos a videóban.

Dr. Raj azt is megjegyezte, hogy az elfogyasztott ételek, valamint más betegségek is hangosabbá tehetik a hasunk zúgolódását.  „A túlzott levegőnyelés, a stressz, a szénsavas italok, az idegesség, az irritábilis bél szindróma. Ezek mind hangosabbá tehetik a gyomrod korgását.” – fűzte hozzá.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés