ACNEWS

2024. July 08.   |   Ellák napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ezért nem jelentkeznek az ukrán bűnözők frontkatonának

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Ukrajnának fogynak a katonái. Ezért egy eddig kiaknázatlan forráshoz fordul: a börtönben ülő bűnözőkhöz.
Hirdetés
Ad image

Oroszország háborúja már több mint két éve tart, és Ukrajnának sürgősen több emberre van szüksége a harctéren. Most további több százezer embert kell behívni szolgálatra, ezért egy eddig kiaknázatlan toborzási potenciálhoz fordultak: a bebörtönzött bűnözőkhöz.

A minisztérium becslése szerint mintegy 27 000 elítélt bűnelkövető lehet jogosult az új programra. Viszotska szerint sok potenciális jelentkező számára az a mozgatórugó, hogy „hősként térjen haza, ne pedig börtöntöltelékként”.

A 30 éves Volodimir azonban másként gondolkodik. Fémcsavarokat készít a fogolytábor műhelyében, más tervei vannak. Azt mondja, hogy most nem, hanem majd… önkéntesen szeretne csatlakozni a fegyveres erőkhöz, de csak azután, hogy egy év múlva szabadul. Azért nem most rögtön, mert nem akar egyből a frontra menni. A feltételes szabadulás programjában ugyanis nincs benne, hogy először hazamehet a szeretteihez. [Volodimir persze azt is tudja, a börtön egyelőre biztonságosabb, s ha még egy év múlva is tart a háború, aligha kerülheti el a bevonulást… – a szerk.]

Ernest Wolwatsch azonban szívesen elfogadná az ajánlatot. A 27 éves férfit rablásért ítélték el két évre, most a dnyipropetrovszki büntetőtelepén él. Ott a konyhán dolgozik, ételt tálal. „Hülyeség itt ülni és semmit sem csinálni” – mondja Wolwatsch, aki azt állítja, a háború kezdete óta szeretne tenni valamit Ukrajnáért, és lehetőséget kapni arra, hogy bevonuljon a hadseregbe. Most megvan rá az esélye, hogy ezt megtegye – írja a AP hírügynökség

„Már több mint 3000 foglyot engedtek feltételesen szabadlábra és osztottak be katonai alakulatokba. Azok után, hogy a parlament májusban egy vitatott mozgósítási törvény részeként jóváhagyta az ilyen típusú toborzást” – mondta Olena Viszotska ukrán igazságügyi miniszterhelyettes.

Minden szabadulás előtt a foglyokat kihallgatják és orvosi vizsgálatnak vetik alá. Aki pedig nemi erőszakért, más szexuális erőszakért, két vagy több ember meggyilkolásáért vagy nemzetbiztonság elleni bűncselekményért elítélték, az nem vehet részt a programban.

Az ukrán tisztviselők igyekeznek különbséget tenni ajánlatuk és a börtönben raboskodó oroszok által a hírhedt Wagner zsoldoscsoport számára történő toborzás között. Ezeket a harcosokat általában külön egységekben a leghalálosabb harcokba irányították. Az ukrán program célja azonban az, hogy a szabadultakat a frontvonalban lévő rendszeres ukrán egységekbe integrálják.

Azokat, akik feltételes szabadlábra helyezhetők, gyorsan kiképző táborokba küldik, ahol megtanulják a fegyverek kezelését és más alapvető harci készségeket. A kiképzést később kiegészítik és véglegesítik az egyes egységekbe való beilleszkedés után.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés