ACNEWS

Ezért veszélyes szökőkutakban keresni enyhülést a hőségben

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Sokan tartják jó ötletnek, hogy a hőség közepette a szökőkutakban frissítsék fel magukat. Ennek azonban csúnya fertőzés lehet a vége.
Hirdetés
Ad image

A héten megérkezett az első komolyabb hőség, aminek hála péntekre már könnyedén 35 fok is lehet. A városokban pedig ez a szám csak magasabbnak ígérkezik. Sokszor látni, hogy a nagy hőségben a gyerekek a szökőkutakban játszanak, de az sem ritka, hogy a kutyákat is odaengedik, hogy felfrissülhessenek egy kicsit. Azonban ez korántsem annyira jó ötlet, mint azt első pillanatban hinnénk.

Vannak erre a célre kialakított kutak

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés vezető szakértője az InfoRádióban hívta fel a figyelmet arra, hogy jobb, ha ezekbe nem mászunk bele. Válasszuk inkább a speciális, erre a célra kialakított vizes játszótereket. Ezeket kifejezetten arra a célra terveztek, hogy a gyerekek pancsolhassanak benne. „Ezeknek a közterületi építményeknek a vízminőségét rendszeresen ellenőrzik a szakemberek, mert egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vízzel töltik fel azokat.” – mondta el Vargha Márta. Ezeknek a szökőkutaknak nagy előnye, hogy nem károsak az egészségre, ugyanis pontos szabályokat kell betartani arról, milyen vízkezelő vegyszereket kell alkalmazni a használatuk során.

Ugyanakkor léteznek olyan díszkutak is, amelyek elsősorban dekorációs építmények, illetve a levegő hűtésére szolgálnak. Ezek azonban nem használhatók fürdőzésre, mert kialakulhatnak bennük különböző lerakódások, élőbevonatok, melyeken bárki elcsúszhat – veszélyeztetve ezzel testi épségét. Ezeknek a vízminősége nem alkalmas a fürdőzésre sem. Belemennek az állatok, de a szél is különböző kórokozókat hordhat bele. „Ugyan a díszkutakat is fertőtlenítik, de az erre a célra használt szerek nem olyanok, mint amilyeneket a fürdőteljesítmények fertőtlenítésekor alkalmaznak. Már maga a fertőtlenítőszer is bőrkiütéseket, szemirritációt vagy nyálkahártya-irritációt okozhat.” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Súlyos fertőzésekkel járhat a fürdőzés

Attól szerencsére nem kell tartanunk, hogy életveszélyes kórokozókkal találkozzunk a szökőkutakban. Az azonban már valószínűbb, hogy hányásos, hasmenéses megbetegedést szedünk össze. A nem megfelelően üzemeltetett szökőkutakban elszaporodhatnak az úgynevezett Legionella baktériumok, amelyek mindenhol előfordulnak, ahol pangó meleg víz van, és esetenként akár súlyos tüdőgyulladást is okozhatnak. Attól azonban még nem fog megbetegedni senki, ha egy kicsit belenyúl vagy belepancsol egy köztéri medencébe, szökőkútba. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés