ACNEWS

Ezrek vannak veszélyben az óriási vulkán miatt

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az Ebeko vulkán legutóbbi hatalmas hamufelhőt lövellt a levegőbe. Mintegy 2,5 km magasra, így több ezer helyi lakos veszélyben van.
Hirdetés
Ad image

Az Ebeko egy rendkívül aktív vulkán, amely a Paramushir-sziget északi részén található, Oroszországban. A szigeten mintegy 3000 ember él, most a vulkán robbanása veszélybe sodorta őket.

A helyi hírek szerint a vulkán jelenleg aktív, és rendszeresen robbant ki magából lávát. Körülötte öt kilométeres tilalmi zónát hoztak létre, a hatóságok figyelemmel kísérik a jövőbeli aktivitást.

A térség tisztviselői azt állítják, hogy jelenleg nincs életveszély, de más helyi hírügynökségek arról számolnak be, hogy Szevero-Kurilszk városának lakói igencsak aggódnak.

A kitörésből látható füst- és hamufelhő mintegy három kilométer magas volt, az aktivitást először vasárnap este (december 24-én) jelentették. Egyelőre nem adtak ki evakuálási parancsot a környező területekre.

A vulkán utoljára márciusban tört ki hasonló módon, de az elég gyorsan elhalt, és azóta viszonylag stabil maradt. A legutóbbi nagyobb kitörés 2009-ben volt, amely több napig tartott, és hamu hullott Szevero-Kurilszk városára – írja a DailyStar.

A szakértők szerint: „A központi krátert egy kb. 20 méter mélységű mély tó tölti ki, amelynek partjait gőzölgő szolfatárok szegélyezik; az északi kráter a központi kráterrel szemben egy keskeny, alacsony gáton fekszik, és egy kis, hideg, félhold alakú tavat tartalmaz. A 18. század vége óta feljegyzett történelmi aktivitás a csúcskráterekből kiinduló kisebb-nagyobb robbanásos kitörésekre korlátozódott. Intenzív fumarolikus aktivitás a csúcskráterekben, a kúp külső oldalain és az oldalsó robbanásos kráterekben fordult elő.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés