ACNEWS

Fából építettek műholdat a japánok

Fotó: Képernyőkép / Youtube
Fotó: Képernyőkép / Youtube
A tíz centiméteres, kocka alakú műholdat szeptemberben a SpaceX amerikai űrkutatási magáncég rakétájával indítják az űrbe.
Hirdetés
Ad image

Az új konstrukcióval azt a célt követik, hogy csökkentsék a Föld légkörében lévő űrszemét mennyiségét. A légkörbe való visszatéréskor a magnóliafából készült műholdnak teljesen el kell égnie. Így – ellentétben a műholdak korábbi földi légkörbe való visszatérésével – nem szabadulnának fel szennyező fémrészecskék.

Az ilyen fémrészecskék negatív hatással lehetnek a környezetre és a távközlésre – hangsúlyozták a fából készült műhold fejlesztői. „A nem fémből készült műholdaknak kellene a standarddá válniuk” – mondta Takao Doi űrhajós, a Kiotói Egyetem kutatója.

A LignoSat nevű fából készült műholdat a jövő héten adják át a japán űrügynökségnek, a Jaxának. A SpaceX rakétája, amelyet szeptemberben indítanak az amerikai Kennedy Űrközpontból, ezután a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) viszi az új műholdat. Ott a japán kutatómodul küldi majd az űrbe, hogy teszteljék stabilitását. A fából készült műholdnak a nagy hőmérséklet-különbségeket is ki kell bírnia – írja a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés