ACNEWS

Farkas Bertalan vigyáz a két magyar űrhajósra

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Az első magyar űrhajós az AcNewsnek elmondta, hogy milyen tanácsokkal látta el Kapu Tibort és Cserényi Gyulát az űrutazáshoz, és hogyan segíti őket.
Hirdetés
Ad image

Pár hét és megkezdődik a magyar űrhajós felkészülésének utolsó szakasza, immár az Egyesült Államokban. A hét elején kiderült, hogy Farkas Bertalan után 45 évvel Kapu Tibor gépészmérnök lesz a második magyar, aki a világűrbe mehet majd, várhatóan a jövő év elején. Kapu Tibor nem egyedül utazik Houstonba a NASA központjába. Tartalékos űrhajósnak csapattársát, Cserényi Gyula villamosmérnököt választották.

Az AcNewsnak most Farkas Bertalan az első magyar űrhajós mondta el, hogy mit tanácsolt a két fiatal asztronautának, miután kihirdették, hogy egyikük mehet a csillagközi küldetésre.

„A válogatásba én nem szóltam bele, a döntés megszületett és ennek értelmében Tibor fogja megtestesíteni a küldetést. Ő lesz a következő magyar űrhajós. Kettőjük közül Gyula a fiatalabb. Elmondtam neki, hogy semmiképp ne irigykedjen, mert ma már lehet, ő lesz a következő, a harmadik magyar az űrben. Megkértem őket, hogy tartsanak össze mindenképpen, bízzanak egymásban és segítsék egymás munkáját. Ne irigykedés és vádaskodás legyen, hanem együtt gondolkozás, hiszen mindketten ugyan azt a kiképzést fogják megkapni” – árulta el lapunknak Farkas Bertalan, aki személyesen is részt vesz a két űrhajós felkészítésében.

„Ebben az évben, az idő rövidsége miatt, még nem lesz kilövés, de jövőre fontos lenne, hogy sikerüljön. Mindkettőjük számára most a felkészülés a legfontosabb. Egy országot, egy nemzetet képviselnek. Nem űrturistaként megy fel egyikőjük, hanem tudományos szakemberként, akinek kísérletek sorozatát kell végrehajtania. A felkészülés során, és a földet érés után is végig ott leszek nekik ha úgy akarják, és most nagyon úgy tűnik, hogy úgy akarják” – folytatta a kozmonauta.

Farkas Bertalan a visszatérésükre is gondol, hiszen annak idején neki egyedül kellett megbirkóznia az újbóli földi létezéssel.

„Nekem nem volt lehetőségem beszélni egy magyarral sem, aki előttem már volt fent az űrben. Ilyen szempontból nekik könnyebb a helyzetük. Felkészítem őket arra, hogy az az űrrepülés végrehajtása egy dolog. De nagyon bonyolult a visszatérés után az emberekkel való kapcsolat kialakítása. Nagyon nagy türelem kell az emberek szeretetének áradásához. Fel kell tudni dolgozni, ez pedig nem egyszerű dolog. Tiszta szívből gratulálok mindkettőjüknek, Tibornak pedig sikeres visszatérést kívánok.”

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyarország ekkor a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, majd június 3-án tértek vissza a Földre, és a mai Kazahsztán területén landoltak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés