ACNEWS

Fél tüsszögni a rákos nő, mert kipukkanhat az agya

15 éve küzd a betegségével a nő / Fotó: Pixabay
15 éve küzd a betegségével a nő / Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Az orvosa szerint a félelme indokolt volt, ugyanis a nő koponyája lukas lett a ráktól.

Egy liverpooli nő, Dorothy Williams több mint 15 évvel ezelőtt jelent meg az orvosánál. Többszörös húgyúti fertőzésre, valamint súlyos hát-és végtagfájdalmakra panaszkodott. Eleinte az orvos tanácstalan volt, ezért egy speciális vérvizsgálatot javasolt. A csontvelőminta vétele után kiderült, hogy csontvelő rákja van Dorothynak.

A nő érthető okokból megijedt, ráadásul az is kiderült a számára, hogy a betegségben szenvedők kevesebb, mint harmada élt tovább a diagnózist követő 10 évnél. Ennél a ráknál ugyanis nincs csomó vagy daganat, hanem a betegség szó szerint felemészti a csontokat a testben, továbbá megzavarja az egészséges vérsejtek termelését, gyengítve ezzel az immunrendszert.

A nőnek lyukak voltak a koponyacsontjaiban – írja a bild.de.

Dorothy sugárkezelésen esett át, és őssejtadományt is kapott. Ennek köszönhetően jobban is lett, azonban pár évvel később egy rutinvizsgálat során az orvosa sötét árnyékfoltokat fedezett fel a koponyacsontján, majd további foltokat a nyaka felső részén.

A rák a csontjainak egyes részeit lemarta, két nyakcsigolyáján az eredeti szövetnek már csak körülbelül a 30 százaléka maradt meg, a koponyacsontján pedig újabb apró lyukak keletkeztek.

A nő a Liverpool Echonak nyilatkozott a félelmeiről.

„Teljesen hülyén hangzik, de az ember elgondolkodik azon, hogy ha lyukak vannak a koponyájában, mi történik az agyával, mi történik a folyadékkal? Kiszivárog? Rettegtem a tüsszentéstől, az orrom kifújásától vagy a cipőfűzőm megkötésétől.”

Az orvosok ezért nyakmerevítőt adtak neki, hogy stabilizálják a fejét. Azonban ezt a nő nem hordhatta zuhanyozás közben.

„Féltem zuhanyozni, mert le kellett vennem a nyakmerevítőt. És meg akartam akadályozni, hogy a fejem szabadon billegjen.”

Ezután a sebészcsoport egyfajta állványzatot helyezett Dorothy törött csontjai köré, majd egy kilencórás műtét során beinjekciózták a csontjait, hogy helyreállítsák a sérüléseket.

További kemoterápia és egy újabb őssejt-transzplantáció után a rák újabb hét évig távol maradt. Azonban idén újra megtalálták a csípőjében és a medencéjében.

Williams most azért imádkozik, hogy időben találjanak végleges gyógymódot.

„Már olyan régóta kezelnek, hogy a jelenlegi orvosomat már akkor ismertem, amikor még kezdő orvos volt” – nyilatkozta a lapnak Dorothy.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés