ACNEWS

46 ezer éves ősférget élesztettek fel

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az időutazás mestere egy apró féreg, amely a becslések szerint 46 000 éves hibernálás után ébredt fel.
Hirdetés
Ad image

A feltételezések szerint az őslény a gyapjas mamutok idején élt. Most a szibériai jégből kivett férgek egy kis csoportját kiolvasztották, és életre keltették.

A Panagrolaimus kolymaensis nevű, régen kihalt fajhoz tartozó férgek valójában nem voltak halottak, hanem egyfajta nyugalmi állapotban voltak. A tudósoknak korábban csak arra volt bizonyítékuk, hogy a kerekesférgek kevesebb mint 40 évig képesek ebben az állapotban maradni.

Teymuras Kurzchalia professzor, a hihetetlen felfedezésről szóló tanulmány vezető szerzője elmondta: „Ez a kis féreg most Guinness-rekordot érhet el, mivel sokkal hosszabb ideig maradt felfüggesztett életműködésben, mint azt bárki lehetségesnek tartotta. Az, hogy 46 000 év után újra életre lehetett kelteni, elképesztő. Olyan ez, mint a Csipkerózsika meséje, csak sokkal hosszabb idő alatt.”

A hosszú távú felfüggesztett életre keltés leglátványosabb példáját az eltemetett borostyánban megőrzött, kihalt méhek hasüregének tartalmában 40 millió év után újraéledő baktériumspórákban látták. Az új eredmény azonban az eddigi legjobbnak tekinthető azon kevés apró élőlények között, amelyek képesek nyugalmi állapotba kerülni, majd később újraéledni.

Az újraélesztett férgek egy kis csoportja, amelyeket vízzel és táplálékkal való ellátást követően élesztettek újra, kevesebb mint egy hónapig élt, de több mint 100 új féregnek adtak életet.

„Még nagyon messze vagyunk attól, hogy ezt a tudományt felhasználva lefagyasztott embereket vagy dinoszauruszokat hozzunk vissza, bár most már jobban értjük, hogyan lehet elérni az élet és a halál közötti állapotot. De sok mindent még meg kell vizsgálnunk. Ez segíthet a jövőben a sejtek vagy szövetek tárolásában” – idézi a professzort a DailyMail.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés